Kan utses till ”Årets bästa villa”

Villan på Vindbacken i Mälarhöjden är nominerad till Årets bästa villa. Den branta klipptomten var en utmaning, säger arkitekten.
Villan på Vindbacken i Mälarhöjden är nominerad till Årets bästa villa. Den branta klipptomten var en utmaning, säger arkitekten.
Utsikten från vardagsrummet mot Mälaren. Man kan se ända till Kista.
Utsikten från vardagsrummet mot Mälaren. Man kan se ända till Kista.
Den här villan i Mälarhöjden är en av fyra nominerade till priset Årets bästa villa, som delas ut av Sveriges Arkitekter.
– Fantastiskt roligt, säger villaägaren Madeleine Wittmark.

Det är andra året i rad som Sveriges arkitekter delar ut priset till den bästa nybyggda villan. Juryn har utgått från omkring 40 villabyggen, från Skåne i söder till Jämtland i norr. Av dem har fyra nominerats – varav den gula tegelvillan i Mälarhöjden är en.

Juryn skriver att trevåningshuset i suterräng har ett ”skulpturalt men ändå nätt yttre på den trånga och branta klipptomten.”

– Det är jätteroligt att huset nominerats. Att bygga på en brant norrsluttning är en väldig utmaning, byggnadens form är verkligen en bearbetning i dialog med terrängen. Husets profil ner mot vattnet är indragen i bottenvåningen för att grannen ska kunna köra in sin bil och indragen högst upp för att det inte ska bli för högt, säger arkitekten Johan Celsing, som ritat huset.

Madeleine Wittmark och Saeid Sasan som äger huset, och som kommit med synpunkter under resans gång, är mycket nöjda med sitt nya hus.

– Vi har fått ett fantastiskt hus. Det kunde jag aldrig tro när jag först såg den här lilla tomten. Visst, jag såg ju att det var en härlig utsikt över Mälaren, men var skulle huset få plats? Här skulle man väl bara kunna rymma 25 kvadratmeter, tänkte jag.  Jag såg inte alls potentialen, säger Madeleine och skrattar.

Hon är mest nöjd med materialvalen i huset och ljuset.

– Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli ett sådant flöde av ljus i huset. Norrljuset som kommer in genom stora fönsterpartier är supervackert och milt, och vi har även ljusinsläpp från andra håll. Och materialen i huset är lugna, vackra och hållbara.

Från vardagsrummet ser de Bromma, Kungsholmen, DN-skrapan och ända bort till Kista tower.

Vad säger du om att delta i en arkitekturtävling?

– Det är väldigt överraskande. Vi visste inte ens att den här tävlingen fanns, innan en jurygrupp ville komma och titta. Men det är jättekul att vara med, säger Madeleine Wittmark.

De övriga nominerade i tävlingen är ett sommarhus i Stockholms skärgård, en villa vid havet i Mölle och ett hus i Linköping.

Den 29 november delas villapriset ut på Arkitekturgalan på Cirkus i Stockholm. Där kommer det även att delas ut sex andra arkitekturpriser.