Målarprinsens Tyresöbilder

Han målade. Men få vet att han även fotograferade.

Prins Eugen tillbringade flera somrar i Tyresö och nu ställs hans bilder från den tiden ut.

Slottet, Notholmen, Albysjön och Kalvfjärden. Och så vännerna. Konstnärsprinsen Eugen besökte sexton somrar i rad Tyresö och hyrde då villan Lilla Tyresö – den som ligger vid slottet och som nu är ett vandrarhem.

Sina år i Tyresö dokumenterade prinsen inte bara med penseln utan också med kameran. Och motiven varierade; han fångade både landskap och människor.

– Det var i Tyresö han målade några av sina mest kända målningar, som ”Molnet”. Men det är inte många som vet att han också fotograferade här, berättar Eric Magnusson som skrivit flera böcker om Tyresö.

Det var Eric Magnussons intresse för kulturhistoria som fick honom att en dag besöka Prins Eugens Waldermarsudde, som har allt material om och av prinsen.

– Jag bad att få se deras bilder. Där visste inte personalen var en stor del av fotona var tagna så jag hjälpte dem med dokumentationen.

Eric Magnusson kunde hjälpa intendenterna på Waldermarsudde med vilka platser som blivit fångade av prinsens kamera. Och tanken föddes om en utställning.

– Bilderna hade aldrig tidigare visats, så jag tyckte att det skulle vara roligt få ställa ut dem.

På Waldermarsudde finns några hundra fotografier, ett 60-tal valdes ut och visas nu på Tyresös församlingshem i samarbete med kommunen, hembygdsföreningen, församlingshemmet och Waldermarsudde.

– Jag tyckte att det var roligt att ställa ut bilderna på hemma- plan. Fotona är ju vårt kulturarv, de tillhör alla Tyresöbor, säger Eric Magnusson.

Fotografierna är tagna av Prins Eugen under åren 1894–1901, förutom porträttet av prinsen med en hund där fotografen är okänd. Den bilden är tagen framför Lilla Tyresö.

Utställningen på församlingshemmet kommer att sitta uppe under hela sommaren fram till ch med den 16 september.