ANNONS

Malcolm kröp in under datorbord

Malcolm, 10, var var ensam hemma då en okänd man plötsligt tog sig in i lägenheten. Han gömde sig snabbt under datorbordet och kunde se mannens skor när han kom in i rummet.
Malcolm, 10, var var ensam hemma då en okänd man plötsligt tog sig in i lägenheten. Han gömde sig snabbt under datorbordet och kunde se mannens skor när han kom in i rummet.
Malcolm Barnekow, 10, var ensam hemma – då hörde han ljud från dörren.

En okänd man i blåställ hade tagit sig in i lägenheten.

– Jag såg hans skor när jag gömde mig under datorbordet och ringde pappa, säger Malcolm.
ANNONS

Händelsen inträffade strax efter klockan halv två på eftermiddagen för två veckor sedan. Malcolm Barnekow, 10, var hemma från skolan eftersom han var sjuk. Mormor Ingrid Djurberg hade kommit över till bostaden på Grev Turegatan och tog hand om Malcolm och hans lillebror.

När Ingrid Djurberg skulle hämta Malcolms syster från skolan tog hon med sig lillebror. Då hon gick ut i trapphuset stod en okänd man där.

– När jag öppnade dörren stod en man tryckt där bakom. Han hade blåställ på sig och en kvast i handen. Jag bad om ursäkt och frågade om han kunde hjälpa mig med barnvagnen, men då hade han plötsligt försvunnit upp för trappan, säger Ingrid Djurberg.

Hon tyckte att det var något konstigt med städaren, men tänkte inte mer på det. Stängde dörren till lägenheten, som automatiskt går i lås, och gick i väg med barnen.

Kvar inne i bostaden satt Malcolm och spelade datorspel.

Plötsligt hörde han konstiga ljud från dörren. Någon kom in i lägenheten. Malcolm förstod att det inte var mormor som kom hem igen. Och mamma och pappa var ju på jobbet.

Han gömde sig snabbt under datorbordet och var så tyst som möjligt.

– Jag hörde fotsteg från någon som gick runt i lägenheten, berättar Malcolm.

Plötsligt stod mannen i dörröppningen till datorrummet. Malcolm kunde se hans skor och blå byxor – och satt helt stilla i rädsla för att bli upptäckt.

ANNONS

Mannen gick ut ur rummet och vidare i lägenheten. Då passade Malcolm på att ringa till pappa som var på jobbet.

– Jag ringde och viskade att det var en man i lägenheten och att han måste skynda sig hem.

Malcolms pappa, som arbetar i närheten, rusade hem och in i lägenheten.

Då var den okände mannen redan borta.

Det visade sig sedan att den okände mannen inte alls arbetade som städare i huset, enligt hyresvärden. Mannen hade även tagit sig in på en firma i huset – men försvann när personalen frågade vad han gjorde där.

Polisen misstänker att mannen ställde upp låset till lägenhetsdörren när Ingrid Djurberg var upptagen med att ta hand om barnen.

Sedan tog han sig in – då han trodde att ingen var hemma.

– Det hela känns väldigt obehagligt. Vi har alltid upprepat för våra barn att dörren ska vara låst och att inte öppna för någon okänd. Och så tar sig en okänd man in i lägenheten, säger Filippa Barnekow, Malcolms mamma.

Polisen har rubricerat händelsen som försök till stöld och letar nu efter mannen. Polisens tekniker har undersökt lägenheten, men vad familjen vet så har inget försvunnit.

Varför mannen så snabbt lämnade lägenheten vill inte polisen spekulera i.

– För att komma vidare med det här fallet så behöver vi fler vittnesuppgifter. Vi får hoppas att mannen blir gripen nästa gång och att allmänheten kan tipsa oss, säger Thomas Bäckström, förundersökningsledare vid polisens bostadsinbrottsgrupp i City.

De senaste tio åren har antalet inbrott i flerfamiljshus ökat, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Vi har problem med människor som tar sig in i fastigheter och går och känner på alla dörrar. Om det är öppet smyger de in och tar plånböcker, väskor eller nycklar som man ofta lämnar nära dörren. Rådet är att alltid låsa dörren och att arbeta med grannsamverkan för att undvika inbrott, säger Thomas Bäckström.