ANNONS

Målet var att skapa ett Djursholm i Uttran

Harald Thorburn, Uttran.
Thorburn vid sjön. I ett av husen bakom bor barnbarnet till tomtritaren Jonas Hilding.
Uttrans station Stockholms läns museum.
Uttrans station på 60-talet. Den lades ned 1 juni 1969.
Uttrans station pressbyrån Stockholms läns museum.
Pressbyrån i Uttran.
Vid Stationsplan i Uttran fanns en bensinstation och bredvid den en blomsterhandel.
Vid Stationsplan i Uttran fanns en bensinstation och bredvid den en blomsterhandel.
Säcklöpning Uttran
Säcklöpning år 1941.
Midsommar i Uttran
Midsommarfirande.
Midsommar i Uttran
Midsommarfirande 1941. I bakgrunden skymtar Lasse Livsmedel.
Harlald och Kerstin Thorburn
Kerstin Thorburn och Harald Thorburn vid tomtkartan ritad av Jonas Hilding.
Annons tomtförsäljning i Uttran
Annons om tomter i Svenska Dagbladet 16 maj 1924.
Affärsmannen och markägaren ville skapa ett villasamhälle med Djursholm som förebild.
Nu firar Uttrans Fastighetsägareförening 100 år med utställning på Konsthallen.
ANNONS

Det har gått 100 år sedan Uttrans Fastighetsägareförening bildades. Uttran befolkades på ett sätt som påminner om hur det gick till även i Tullinge och Rönninge. Tomter i Uttran styckades av och annonserades ut till Stockholmarna. Bakom idén stod markägaren och affärsmannen Wilhelm Engwall som såg framför sig ett villasamhälle som i Djursholm.

Vid Stationsplan i Uttran fanns en bensinstation och bredvid den en blomsterhandel. Foto: Stockholms läns museum.

Uppdraget att göra en ny tomtkarta gick till statskartografen Jonas Hilding som också byggde den första villan i Uttran år 1908.

– Det krävdes en viss inkomst för att få köpa här, säger Harald Thorburn ordförande i Uttrans Fastighetsägareförening.

Här bor i dag hans barnbarn Erik Hilding. Ett annat barnbarn, Per Hilding, har skrivit om Uttrans historia i boken ”En idyll i Stor-Stockholms skugga”. Här står bland annat att Wilhelm Engwall drev på så att Uttran fick en egen tågstation.

Uttrans station Stockholms läns museum.

Engwall stod också för en tredjedel av byggkostnaderna. Tågstationen är borta sedan 1969. Det är även butikerna som fanns i Uttran förr. I dag är Uttran ett område där stora kåkar blandas med vanliga hus. Ordföranden Harald Thorburn har bott här sedan 1991 i ett nybyggt hus, men har firat somrarna här sedan 1950-talet då hans föräldrar köpte ett av torpen som fanns i Uttran innan villasamhället. Ordförande i Uttrans Fastighetsägareförening har han varit i 7-8 år berättar han.

– Föreningen gör mycket. Ett av syftena är att öka trivseln i området med diverse aktiviteter, säger Harald Thorburn.

ANNONS

Han nämner bland annat midsommarfirande, valborgsfirande, pulkatävling och Uttranloppet. I år är det extra mycket aktiviteter eftersom föreningen firar 100 år. På utställningen i konsthallen är det inte bara historien kring Uttran och föreningen som berättas med gamla föremål och bilder. Här finns också konst från Uttran och här berättas också om vattenvårdsgruppen som jobbar för bättre vattenkvalité i sjön.

– Och nu är vi i kontakt med kommunen angående bryggan. Kommunen är intresserad av att ta över bryggan här. Den är i ganska dåligt skick, säger Harald Thorburn.

Fastighetsägareföreningen har bidragit med material till utställningen. Själva bilderna har Uttranbon Göran Källström sammanställt i ett bildspel. Men det är elever från Tumba gymnasium och Xenter som gjort utställningen ”Uttran i våra hjärtan” aptitlig för publiken.

– De har gjort ett riktigt bra jobb, säger Åke Larsson som är en av personerna som jobbat med utställningen från föreningens sida.