Antalet skjutningar i hela Sverige minskar för andra året i rad, enligt polisen.
I Stockholm rapporterades 81 skjutningar under 2024, jämfört med 120 året innan.
Antalet döda i skjutningar sjönk samtidigt från 26 till 14, och antalet skadade från 43 till 15.
I Järva följer statistiken samma trend, men nedgången började än tidigare.
2021 inträffade 20 skjutningar där totalt sju personer dog, 2022 var den nio skjutningar med två döda, 2023 sköts det sju gånger utan dödsfall och 2024 sköts det två gånger, återigen utan dödsfall.
Blickar framåt
Förutom att flera tongivande individer i gängkriminaliteten har lagförts, att man arbetat mer brottsförebyggande och att fler brott klaras upp beskriver lokalpolisområdeschef Maria Sundström och finansborgarråd Karin Wanngård (S) det förbättrade läget i Järva även som ett resultat av den lokala samverkan som byggts i området upp under de senaste åren.
Polisen, olika förvaltningar inom staden, fastighetsägare, civilsamhället, näringsidkare, organisationer och trossamfund i Järva träffas med jämna mellanrum för att ge uppdateringar om lägesbilden i området och för att prata om vad de skulle kunna göra för att hjälpa varandra.
– Vi tittar på de problem som finns, gör en gedigen analys och använder våra olika styrkor för att lösa dem tillsammans. Det sker på alla nivåer och i alla led, både bland chefer och medarbetare, och har varit väldigt framgångsrikt, berättar Maria Sundström.
Polisen måste bli bättre på att fånga upp unga i riskbeteenden och ligga i framkant när det gäller sociala medier och krypterade chattar.
Emma Löf Hagström
Man arbetar både reaktivt och proaktivt, det kan handla om att organisera sig efter att något hänt eller innan något ska hända, som vid koranbränningarna 2023, eller om saker i den fysiska miljön.
– Om polisen identifierat en plats som känns mörk och otrygg kan staden direkt gå in och installera ny belysning, till exempel. Staden har lagt det här arbetssättet i vår ordinarie verksamhet, det är inget projekt som försvinner utan en långsiktig prioritering i Järva, säger Karin Wanngård.
Finansborgarråd Karin Wanngård säger att hon är stolt över samarbetet som staden byggt upp tillsammans med polisen och mängder av andra aktörer i Järva.
Emma Löf Hagström
Tryggheten ökar
Under fjolåret försvann två öppna drogscener i Järva, området gick från att ha sex stycken till fyra stycken.
Samtidigt visar polisens egna trygghetsmätningar att tryggheten går upp.
Från 2020 har siffran över hur många procent av Järvaborna som känner sig ganska eller mycket otrygga när de går ut minskat varje år, från 44 procent till dagens 27.
När polisen gjorde en genomlysning av listan på de utsatta områdena i Sverige låg Rinkeby, Tensta och Husby kvar som särskilt utsatta, men med en grön pil, berättar Maria Sundström, vilket innebär att utvecklingen är positiv.
– Målet är att vi 2025 inte ska ha något särskilt utsatt område. Och 2035 ska Järva bara bestå av så kallade målområden, alltså inte vara med på listan alls, säger hon.
Vad behöver ni göra för att nå dit?
– Vi måste hålla i det arbete vi gör nu, för det är alltid skört och behöver underhållas, men även fokusera mer på att jobba mer relationsskapande med invånarna. Vi behöver synas mer ute, ta oss tid att prata med folk för att öka vårt förtroende, säger Maria Sundström.
Framför allt gäller det dock att bli ännu bättre på att fånga upp unga i destruktivt beteende, understryker hon.
Karin Wanngård håller med.
– I och med nya socialtjänstlagen 2025 hoppas vi att vi kommer kunna gå in med åtgärder tidigare. Vi ska även bli bättre på att följa upp unga med hög frånvaro, de måste komma till skolan. Allt handlar om att fånga upp unga och ge rätt stöd från början, ge andra alternativ än att dras in i kriminalitet.