Malin Blom äntligen hemma

Malin tycker att det är skönt att äntligen vara hemma i sin lägenhet på Söder igen. ”Det är ett bra ställe att bli frisk”, säger hon.
Malin tycker att det är skönt att äntligen vara hemma i sin lägenhet på Söder igen. ”Det är ett bra ställe att bli frisk”, säger hon.
Den 13 juni i år förändrades Malin Bloms liv på en enda sekund när en bilist körde på henne. Länge svävade hon mellan liv och död, och i flera veckor låg hon i koma.

Nu har hon äntligen fått komma hem till lägen­heten på Södermalm.

30-åriga Malin Blom var på väg hem till en kompis på cykeln när det ofattbara inträffade. När hon korsade ett övergångställe vid Fotografiska körde en bil på henne i full fart. Hon hade inte en chans utan flög handlöst – medan föraren smet från platsen.

– Jag har hatat att vara skadad och jag har hatat att vara på sjukhus, men det är svårt att lägga det hatet på smitaren eftersom jag inte har någon relation till olyckan. Jag minns ingenting av det som hände, berättar Malin.

Malin skadades svårt och i månader har hon legat på sjukhus. Först låg hon medvetslös i flera veckor, och efter att hon vaknat och hämtat sig väntade en lång rehabilitering

Förra måndagen fick hon dock äntligen sätta nyckeln i dörren till sin lägenhet på Söder och komma hem. Fortfarande måste Malin vara på sjukhuset en hel del.

– Det är som att gå till ett jobb. Men jag är motiverad. Jag längtar efter att kunna åka skejtboard och jobba igen.

Som Lokaltidningen Mitt i var först med att berätta vädjade både polis och Malins familj om hjälp från allmänheten för att få mer information om händelsen, och hitta bilen som körde på Malin. Något som gav resultat. Den 3 september stod en 25-årig man inför rätta. Åtalspunkterna var flera; grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Själv har dock mannen nekat till att ha kört bilen.

Malin själv närvarade vid rättegången, och gav ett vittnesmål.

– Men jag kommer inte ihåg någonting. Jag har lite svårt att minnas saker efter olyckan. Men alla sa att det jag sa var bra.

På torsdag den 17 september väntas domen falla.

– Det viktigaste är att det här inte händer någon annan, säger Malin Blom.

Hon klarar sig numera helt själv och har ingen hjälp i lägenheten. Medicinerna trappar hon ner på allt eftersom, hon har inte ont längre och hon rör sig nästan obehindrat med hjälp av sina kryckor. Men hon har fortfarande lite svårt att minnas, och känner inte längre några hungerskänslor.

– Läkarna säger att det ska komma tillbaka. Jag kan känna att jag behöver äta något, men jag blir inte hungrig.

Malin väljer att se på olyckan som något positivt. Före olyckan var hon ofta stressad och hade alltid bråttom någonstans.

– Jag har blivit bättre på att vara i stunden och jag har blivit tvungen att slutat stressa. Jag tänker att jag ska gå ur det här som Malin 2.0, skrattar hon.

Hon har fått stort stöd av både vänner, familj och allmänhet. I och med den stora mediala uppmärksamheten är det många som har hört av sig, velat stötta och hjälpa till.

– I början var det konstigt att så många brydde sig. Men det har ­varit bra på det stora hela.

Nu är målet solklart – hon ska skejta igen. I hallen i lägenheten står en sprillans nya skejtboard som hon köpte före olyckan, men aldrig hann öppna.

– När man skejtar måste man verkligen fokusera till 100 procent. Jag tror att det är det jag gillar så mycket, man kan verkligen inte tänka på något annat.

Jag har blivit tvungen att sluta stressa. Jag tänker att jag ska gå ur det här som Malin 2.0.

Fakta

Påkörd vid ett övergångsställe

13 juni klockan 20.50. En bil kör på Malin Blom på ett övergångsställe vid Fotografiska. Hon flyger drygt 13 meter, ligger medvetslös i tre veckor på KS och svävar mellan liv och död.

3 september. Huvudförhandlingar mot den åtalade mannen.

7 september. Malin flyttar hem till sin lägenhet på Söder.

17 september. Domen väntas falla.