ANNONS

Malin hittade gamla brev – och fick oväntad hjälp

Malin Gardell i Storvreten fick en hel del hjälp för att hitta igen den okända brevskrivaren.
Malin Gardell i Storvreten fick en hel del hjälp för att hitta igen den okända brevskrivaren.
Malin Gardell i Storvreten hittade gamla brev från en okänd avsändare i sin lägenhet. Hon efterlyste den då 12-åriga brevskrivaren – och hittade henne efter ett enormt engagemang på sociala medier.
ANNONS

I måndags gav sig Malin Gardell i Storvreten ut på jakt efter en matlåda i köket, men i stället fiskade hon fram ett handskrivet brev signerat ”husets brev 2.” Eftersom hon ett år tidigare hittat ett liknande brev bakom en annan låda blev hon inte lika förvånad nu – men däremot fast beslutsam om att lösa mysteriet med den okände skribenten.

– Först hittade jag ett brev från en flicka på 11 år, skrivet 2006, och nu var det samma sak igen, men den här gången stod det husets brev två och var skrivet ett år senare, berättar Malin Gardell.

I breven som adresserats till den som hittar dem berättar flickan om sitt liv och lämnar en mejladress och ett mobilnummer som inte längre fungerar.

– Det var meningen att någon skulle hitta dem och det stod att man skulle lägga till henne på msn.

Malin Gardell som gjorde en efterlysning på sin Facebook efter flickan som hade bott i hennes lägenhet för ungefär nio år sedan.

Resten är historia och dagen efter hade inlägget spridit sig i sociala medier och delats över 1 200 gånger. Malin Gardell berättar att engagemanget för att lösa mysteriet varit enormt och vänförfrågningarna och meddelandena från folk som velat hjälpa till har haglat in på Facebook.

– Folk ville veta hur det gick och tyckte att det var jättespännande! Jag blev helt chockad och det fortsatte även efter att tjejen hittades.

Ni läste rätt – tack vare spridningen fiskades inlägget upp av en kille som kunde koppla adressen till en gammal hemsida och hittade namnet Anastasija vars intressen stämde med innehållet i brevet. Bitarna föll sedan på plats när en kvinna kompletterade med uppgifter ur folkbokföringen.

Brevskrivaren Anastasija Teplakova, som nu är 20 år, flyttade från lägenheten i Storvreten till ett annat område i Tumba under 2012 och bor numera i Östersund. Det första Malin Gardell gjorde var att skicka en bild på breven.

ANNONS

– Jag blev superchockad över att hon faktiskt hittade mig också, kontaktuppgifterna som stod i breven stämmer ju inte alls längre! säger Anastasija Teplakova.

Hon hade hunnit glömma bort de gamla breven, även om hon trodde att någon nog skulle hitta dem förr eller senare.

Så vad skrev hon då i breven?

Enligt Anastasija Teplakova handlade de om världskatastrofer som att inte komma åt playahead.se, oron över att inte hitta i den nya skolan och naturligtvis farhågan över att fråga chans. Intressen och favoritband hade såklart sin givna plats det med.

– Ärligt talat skrev jag dem som en rolig sak. Jag var ju 11-12 år och tyckte på den tiden själv att det var kul att hitta små gömmor så jag ville skapa en själv. Jag tror också att jag tänkte det skulle vara kul ifall personen som flyttar in tar kontakt, så får man veta vem som bor där och följa lägenhetens historia en liten bit, säger Anastasija Teplakova.

Så det var väl en himla tur att Malin Gardell bestämde sig för att gräva lite djupare efter en matlåda just i måndags – och vem vet vad som kan dyka upp länge fram? På frågan om det finns fler brev gömda svarar Anastasija att hon inte minns.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.