ANNONS

Malin positiv till biblioteksflytt

Malin Törnquist är chef för Lidingö stadsbibliotek och ser fördelar med en flytt.
Malin Törnquist är chef för Lidingö stadsbibliotek och ser fördelar med en flytt.
Beslutet att flytta Lidingö stadsbibliotek har väckt kritik på sociala medier. Men bibliotekets chef Malin Törnquist ser många fördelar med flytten.
ANNONS

På måndag ska kommunstyrelsen klubba igenom beslutet att Lidingö stadsbibliotek ska flytta från de nuvarande lokalerna till källaren och en del av entrén i Lidingö stadshus.
Flytten ska genomföras i samband med att Lidingö stadshus ska renoveras med start nu i vår. Malin Törnquist, chef för Lidingö stadsbibliotek är positiv till omlokaliseringen.
– Jag tror vi kan locka nya grupper som i dag inte kommer till biblioteket. De som har andra ärenden till stadshuset kan nu enkelt besöka oss, säger hon.
Lidingö stadsbibliotek är delaktig i hela processen.
– Vi har varit med i planeringen och är måna om att den nya placeringen ska bli bra för alla målgrupper. Alla intressen ska tillgodoses, vi diskuterar med arkitekter och projektledare. Detaljplanen är inte klar så vi har stora möjligheter att påverka utformningen, säger Malin Törnquist.
Det blir ett modernt bibliotek med nya möbler och hyllor och med ett sorteringsverk som maskinellt sorterar återlämnade böcker.
Biblioteket kommer att få en mindre yta i de nya lokalerna men man kan använda stadshusets entré till olika evenemang samt den stora sessionssalen på nedre botten.
– Jag ser stora möjligheter. När vi nu har olika program för barn eller författare som kommer och föreläser så måste vi flytta på tunga saker för att få plats. Med de nya lokalerna blir det enklare att ställa om. Och får vi något författarbesök kan vi använda sessionssalen. Vi får mindre biblioteksytor, men räknar man in tillgången till ytterligare ytor så får vi det större.
På sociala medier har debatten om bibliotekets flytt väckt en del ilska. Det står bland annat ”Synd att flytta det ner i källaren”, ”att flytta bibblan från sitt centrala, ljusa, trevliga läge till en källarlokal i utkanten/på ”baksidan” av centrum talar sitt tydliga språk”, ”Stadshuset lockar inte om man vill gå till biblioteket. Jag hoppas verkligen att förslaget inte går igenom!!!”
– Fysiskt är det bara en transport på 100 meter. Hela centrum ska ju byggas om och då blir stadshuset en del av centrum. Jag tror inte antalet besökare kommer att minska. Jag tror snarare att vi kommer att öka antalet besökare. Stadshuset kommer att bli mer öppet och inbjudande. Det kommer att finnas ett kafé och det kommer att bli enklare för barngrupper att besöka biblioteket, säger Malin.
Nu pågår planeringen på hur biblioteket ska använda de nya ytorna i stadshusets lokaler.
Enligt Lidingö stad beräknas det nya biblioteket öppna i slutet av 2019.
Hur länge kommer biblioteket hållas stängt under flytten?
– Min förhoppning är att vi ska kunna gå från våra lokaler direkt in i de nya, säger hon.

ANNONS