Malmparken med ”Krumelurparken” klar till sommaren

Krumelurparken, Malmparken, Tureberg, Sollentuna
Modell av Krumelurparken.
Krumelurparken, Malmparken, Tureberg, Sollentuna
Modell av Krumelurparken.
Modell av Krumelurparken.
Modell av Krumelurparken.
Rutschkana, klätterställning och hinderbana utformade som krumelurer – det är några av attraktionerna i den nya lekparken ”Krumelurparken” som just nu byggs i nya Malmparken i Tureberg.

– Vi hoppas att Krumelurparken ska bli en omtyckt del av nya Malmparken som inspirerar till lek och rörelse för hela familjen. Krumelurerna är utformade med olika svårighetsgrad för att passa både yngre och äldre barn, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till kommunens hemsida.

Krumelurparken, Malmparken, Tureberg, Sollentuna

Krumelurparken är ritad av Tor Svae, scenograf som även ligger bakom bland annat Mulle Meckparken i Solna och Junibacken på Djurgården. Själva krumelurerna konstrueras av Ateljé Johan Ström. Foto: Ateljé Johan Ström

Utöver krumelurlekställningarna ska lekparken även ha sandlåda, klätternät, solskydd, gungor, belysning och sittplatser med bord. Underlaget blir varierat, för att passa leken och det planteras nya buskar och träd för att skapa en lummig och ombonad känsla i parken.

”Tanken är att parken ska kunna nyttjas i sommar”

Krumelurparken är en del av Malmparken som ska bli en stadspark i Sollentuna. Upprustningen av Malmparken startade i juni 2018 och ska vara klart om några månader.

Krumelurparken, Malmparken, Tureberg, Sollentuna

Krumelurerna utformas med olika svårighetsgrad för att passa barn i alla åldrar. Foto: Ateljé Johan Ström

– Ja, vi jobbar mot invigning i början av sommaren. Tanken är att parken ska kunna nyttjas i sommar. Ambitionsnivån är rätt hög. Det ska bli en stadspark för hela kommunen och kanske mer än så. Det är spännande eftersom parken är framtagen i dialog med invånarna som bor i området, säger Mattias Berg, kommunikatör på Sollentuna kommun.

Synliga förändringar kommer i vår

Hittills har mycket av det ”tråkiga jobbet”, sådant som inte syns, genomförts berättar Mattias Berg.

– Nu i vår kommer leveranserna slag i slag, och då blir det sådant som syns lite mer, säger han.

Malmparken, Sollentuna

Så här ser illustrationsplanen för en del av Malmparken ut. Foto: Sollentuna kommun

Utöver lekparken blir det soldäck och hängmattor, grillplatser och sittplatser, utegym och löparbana, skatepark och boulebana, beachvolleybollplan, basketplan och fotbollsplan/isbana.

Fakta

Medborgardialog med 3 659 synpunkter

Malmparken i Tureberg består av 19 000 kvadratmeter parkmark och ligger centralt och angränsande till flera andra planerade projekt.

Läget gör Malmparken till en viktig del i det två kilometer långa ”urbana stråk” som håller på att växa fram mellan Södra Häggvik, via Turebergs Allé, Malmvägen som boulevard och de nya stadskvarteren i gamla mässområdet.

2015 beslutade kommunen att utveckla Malmparken till en stadspark med ett variationsrikt och multifunktionellt innehåll med ambitionen att den ska fungera som en trygg och naturlig mötesplats för alla, året om.

2016 genomfördes en medborgardialog där kommuninvånarna kunde vara med och påverka parkens utveckling. Totalt 3 659 synpunkter kom in.

Själva byggarbetet i parken startade i juni 2018 och det beräknas vara klar, åtminstone till stora delar, i början av sommaren i år.

Totalkostnaden för Malmparken beräknas till 68 miljoner kronor.

Källa: Sollentuna kommun