ANNONS

Målning får inte plats på slottet

Kravaller vid Djursholms slott i Lars Olssons målning "Det gamla slottet". Den doneras till Danderyd men har ingen plats.
Kravaller vid Djursholms slott i Lars Olssons målning "Det gamla slottet". Den doneras till Danderyd men har ingen plats.
Ett konstverk med slottsmotiv nobbas av Samfundet Djursholms Forntid och framtid.

– Det är rädsla som ligger bakom deras beslut, hävdar konstnären Lars Olsson.
ANNONS

Målningen ”Det gamla slottet” föreställer kravaller framför Djursholms slott.

– Jag vill ställa frågan hur vi ska göra för att undvika våld och se till att alla känner sig inkluderade i samhället. Med utanförskap riskerar vi våldsamheter som de i Husby. Kanske till och med på den lugna borggården, säger konstnären Lars Olsson.

Han donerar konstverket till hembygdsföreningen Samfundet Djursholms Forntid och framtid på villkor att det placeras synligt för allmänheten på slottet eller vid tillfälliga utställningar.

– Kommunen äger slottet medan vi äger tavlorna och vi kan inte garantera att konstverket får plats på slottet så som donatorn kräver, säger Inger Ström-Billing, ordförande vid föreningen Djursholms forntid och framtid. Därför tackar vi nej till det,

Men Lars Olsson tror inte att det är det som ligger bakom avslaget.

– När jag visade målningen för styrelsen blev reaktionen att verket kunde uppfattas som skrämmande och som en uppmuntran till våld.

Inger Ström-Billing medger att konstverket i och för sig kan uppfattas som ett slags hot.

– Budskapet kan tolkas ”så här långt kan det gå om ni inte sköter er, då måste kravallpolis sättas in”. Men det var inte orsaken till att vi tackade nej.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) har inga synpunkter på konstverket.

ANNONS

– Vi tar gärna emot donationen fast just nu finns ingen lämplig plats för det. Men när vi vet hur våra nya lokaler i Mörby centrum ser ut är det fullt möjligt att konstverket får plats där.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.