Maltesholmsbadets bajsvatten behöver åtgärdas

Kanadagäss orsakar dålig vattenkvalitet vid Maltesholmsbadet.
Kanadagäss orsakar dålig vattenkvalitet vid Maltesholmsbadet.
Jerzy Slazak vid miljöförvaltningen tar vattenprov.
Jerzy Slazak vid miljöförvaltningen tar vattenprov.
Bajsbakterier i vattnet vid Maltesholmsbadet gör badplatsen ohälsosam. Nu måste staden hitta en lösning.
– Vi måste sätta igång och undersöka varför det är dåligt, säger Jerzy Slazak på miljöförvaltningen.
Och just Maltesholmsbadet är inte den enda badplatsen i västerort med dåliga provresultat.

Det populära Maltesholmsbadet i västra Grimsta har haft problem med bajsföroreningar i vattnet den gångna sommaren. Av 19 vattenprov som tagits har två indikerat otjänligt vatten och sju prov varit med anmärkning. Nu behöver åtgärder till för att vattenkvaliteten åter ska höjas. Avskjutning av kanadagäss är något som diskuteras.

Bakterier gör att simskolan tvingas flytta

– De ställen där vattnet varit dåligt ligger vid platser med stora gräsytor, mycket fågel och grunt vatten. Att badgästerna trampar i fågelbajs på väg ner till vattnet är antagligen ett av sätten som vattnet förorenas på, säger Jerzy Slazak på miljöförvaltningen.

Utöver Maltesholmsbadet dras både Hässelby strandbad och Kanaanbadet med föroreningar.

Och de bakomliggande orsakerna till att det just i år varit dåligt vattenkvalitet tros ha att göra med att vädret inte inbjudit till bad i samma utsträckning som andra år.

Maltesholmsbadet hade flest anmärkningar

När det är människor på badplatserna så håller sig kanadagässen därifrån. Men vädret går inte att påverka och nu kommer en diskussion föras om hur fåglarna ska hållas borta. Avskjutning kan vara ett alternativ.

– Men det är inte så enkelt. Skjuter du en så flyger resten iväg till nästa ställe. Det är mycket möjligt att avskjutning inte är det mest effektiva sättet. I andra fall har jag hört om att man punkterat fågeläggen med nål för att minska antalet fåglar, säger Jerzy Slazak.

Att bada i vatten med bajsföroreningar är inte farligt men har du ett sår kan det bli infekterat och om du råkar dricka vattnet kan du få problem med magen.