ANNONS

”Mama Rosa” vill sprida sin kärlek

Rosa Celedon, eller ”Mama Rosa” som hon kallas, är på plats i Björns trädgård för femte sommaren i rad.
Rosa Celedon, eller ”Mama Rosa” som hon kallas, är på plats i Björns trädgård för femte sommaren i rad.
För tionde sommaren i rad står Convictus uppsökarcyklar vid Björns trädgård.

Rosa Celedon, eller ”Mama Rosa” som hon kallas delar ut fikabröd, kaffe och saft till behövande.

– Vi har blivit som en liten familj, säger hon.
ANNONS

För Rosa Celedon är det femte året på plats vid uppsökarcyklarna­ i Björns trädgård. Hon arbetar i vanliga fall för hjälporganisationen Convictus och kom till Sverige från Chile när hon var 16 år.

– Jag vill hjälpa alla som jag kan hjälpa, jag älskar att hjälpa folk. Jag är en väldigt social person­ som både vill ge och få mycket kärlek, och det får man verkligen i det här jobbet. Det passar mig perfekt, säger hon.

Varje onsdag, torsdag och fredag hela sommaren har cykeln stått parkerad i utkanten av Björns trädgård. Nu är man inne på sista veckan för i år.

– Det är alla typer av människor som kommer förbi, allt ifrån missbrukare och människor med psykiska problem till EU-migranter, familjer och hemlösa.

”Mama Rosa” har blivit ett känt ansikte för många och cykeln där hon bjuder på kaffe, saft, bullar och tårta är välbesökt.

– En vanlig dag är det mellan 40 och 60 personer som besöker oss, så det finns verkligen ett stort ­behov. Folk är så tacksamma att vi finns, och vi har nästan blivit som en liten familj här, säger hon med ett skratt.

Tanken är främst att uppställningscykeln och personalen på plats ska fungera som en länk mellan besökarna och myndigheter som kan hjälpa dem vidare. Det kan vara allt från hjälp med id-kort till sjukvård.

– Man får verkligen jobba med hjärtat och försöka hjälpa alla så långt man kan. Att länka ihop våra besökare med platser där de kan få hjälp är definitivt det viktigaste vi gör.

Varje morgon under sommaren har Rosa cyklat förbi Åsöbageriet och fått överblivna bullar, smörgåsar och tårtor att fylla cykeln med och bjuda de behövande på. I år har man upplevt att det har varit ett ännu större tryck än vanligt vid cykeln.

ANNONS

– Rosa har blivit ett väldigt välkänt ansikte, och en viktig person för många, säger Claes Heijbel som är verksamhetschef på Convictus.

Fakta

Convictus arbetar med hemlösa

Convictus är en ideell, politisk och religiöst obunden förening som arbetar med hemlöshet, drog­beroende och hälsa.

Convictus har tre dagverksamheter för hemlösa och har under vintern drivit ett natthärbärge för hemlösa kvinnor som är EU- eller tredjelandsmedborgare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.