Mamma från Tyresö efterlyst av Interpol

En mamma från Tyresö har fört bort sin dotter, som hon förlorat vårdnaden om.

Nu är hon efterlyst av Interpol.

Det var i maj som mamman från Tyresö förlorade vårdnaden om sin dotter. Dagen före rättegången försvann hon med barnet – troligen till ett annat land. Nu är hon efterlyst av Interpol, misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Kvar i Sverige finns pappa, farmor och farfar som undrar vart deras älskade barn och barnbarn tagit vägen.

– Vi undrar så hur hon har det. Hon skulle ju ha gått i skolan nu, säger barnets pappa.

På Utrikesdepartementet (UD) har man de senaste fem åren sett en ökning av den här typen av ärenden.

– Vi ser en uppåtgående trend som sannolikt kommer att fortsätta mot bakgrund av ökad rörlighet över gränserna, ökat resande och allt fler gräns­över­skridande familjebildningar, säger Ola Pihlblad på UD.

Nu finns en marknad för företag som profilerar sig på att ”hämta hem” barn. Martin Waage, vd på det norska säkerhetsföretaget ABP World Group, berättar att hans företag har flera hundra hemtagningar bakom sig.

Priset varierar från 100 000 kronor till summor över en miljon.

Företaget tar dock bara sig an fall där föräldern som kontaktar dem har ensam eller delad vårdnad. Finns detta, ser Martin Waage inget hinder att eventuellt ”kidnappa tillbaka” barnet.

– Vi anser att vi har en moralisk rättighet att agera. Vad är alternativet? Att barnet får växa upp med en barnabortförare? Och att den andre föräldern aldrig får se sitt barn igen? Självklart försöker vi först använda vårt kontaktnät och få de lokala myndigheterna att trycka på, men funkar inte det gör vi det som polisen och andra myndigheter inte kan.

Ola Pihlblad menar att det är förståeligt att föräldrar är beredda att gå långt för att få sina barn tillbaka.

– UD har inga synpunkter på anlitandet av de här företagen, men vi avråder från att anlita dem om hemhämtandet sker i strid med landets lagstiftning.

Rolf Klintfors är kvinnans juridiska ombud, men blev inkopplad först efter hennes försvinnande och uppger att han varken hört av eller sett till sin klient.

Fakta

Allt fler barn förs bort

UD får allt fler fall där myndigheten ombeds arbeta med att återförena ett barn och en vårdnadshavare, men också av ärenden där svenska eller andra länders myndigheter begär socialutredningar.

2008 hade UD 105 ärenden av båda typerna. Förra året var siffran 134. Ärendena berör ungefär lika ofta barn som förts från Sverige som till Sverige.

Källa: Svenska centralmyndigheten för barn­bort­förandefrågor inom UD