ANNONS

Mamma kastade bibel på sin son

En kvinna på Kungsholmen har åtalats för upprepad misshandel av sin son.

Upp till 20 000 barn blir varje år slagna med knytnävar eller tillhyggen, visar en kartläggning.
ANNONS

En kvinna på Kungsholmen har åtalats vid Stockholms tingsrätt för grov fridskränkning. Enligt åtalet har hon vid minst fem tillfällen misshandlat och kränkt sin son. Hon ska bland annat ha kastat en bibel i huvudet på pojken och slagit honom i ansiktet med en mobiltelefonladdare.

Pojkens skola anmälde i höstas mamman, efter det att pojken berättat ”att mamman slagit honom sedan första klass” och att hon säger att ”han är en idiot ”.

Både pojkens pappa och styvfar vittnar om kvinnans verbala och fysiska misshandel av sonen. Kvinnans försvarsadvokat vill inte uttala sig om hur hon ställer sig till anklagelserna.

Stiftelsen allmänna barnhusets kartläggning om kränkningar av barn visar att allt fler föräldrar tar till våld, genom att till exempel ruska eller skaka om barnen häftigt. Det grövre våldet med knytnävar och tillhyggen har däremot varit oförändrat under 2000-talet.

– Men det handlar trots allt om mellan 18 000 och 20 000 barn som blir slagna på det viset varje år, säger Bodil Långberg, en av forskarna bakom rapporten.

Åsa Landberg, psykolog vid Rädda barnen, menar att misshandel från en förälder ofta får långtgående konsekvenser barnets framtid.

– Det blir ett väldigt brott i tilliten och påverkar synen på andra människor och relationer. Barnet kan uppleva att det är okej att använda tvång och våld. Det är inte ovanligt att de själva mobbar eller mobbas.

Vad kan man göra?

– Som utsatt barn bör man prata med en vuxen som man litar på. Vuxna som ser tecken på att ett barn misshandlas ska kontakta polis eller socialtjänst.

ANNONS
Fakta

20 000 får stryk

Varje år utsätts 20 000 barn i Sverige för slag med knytnävar och tillhyggen. Det är 1,5 procent av alla barn.

Cirka 30 procent av alla barn i Sverige blir skakade eller ruskade med viss aggressivitet varje år.

Källa: Stiftelsen allmänna barnhuset

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.