ANNONS

Mamman till mördade 15-åringen: ”Vi i orten måste ta ansvar”

Carolina Sinisalo, mamma till Robin som blev ihjälskjuten utanför hemmet i Akalla i januari, föreläser och debatterar mot gatuvåldet för sonens skull.
Carolina Sinisalo, mamma till Robin som blev ihjälskjuten utanför hemmet i Akalla i januari, föreläser och debatterar mot gatuvåldet för sonens skull.
Robin Sinisalo blev bara 15 år. Familjen har öppnat en minnesfond för Robin i syfte att verka mot gatuvåldet.
Robin Sinisalo blev bara 15 år. Familjen har öppnat en minnesfond för Robin i syfte att verka mot gatuvåldet.
Robin Sinisalo med sina bröder Miquel, Alejandro och Benjamin.
Robin Sinisalo med sina bröder Miquel, Alejandro och Benjamin.
ANNONS

Robin Sinisalo hann bara vara 15 år i två veckor. Den 19 januari i år sköts han i huvudet till döds utanför sin port i Akalla.

Hans storebror Alejandro sköts ner strax efteråt utanför Akallaskolan och blev skadad för livet.

Deras mamma, Carolina Sinisalo, var på resa med sin man och hade just landat i Las Vegas när hon fick reda på vad som hänt.

De tog första planet hem igen, och de närmaste veckorna efteråt visste hon inte om hon skulle mista Alejandro också, som låg svårt skadad på sjukhuset. Han överlevde men är förlamad i benen av skottskadorna.

Den eller de som sköt går fortfarande fria, polisen har ingen misstänkt för mordet och mordförsöket än.

– Robin var den yngsta som avrättades på öppen gata, men inte den första i Järva det senaste året som gått. Mördarna går fria i de flesta av fallen, säger hon.

Carolina Sinisalo brukar stå och röka utanför porten där det fortfarande står några blombuketter i hörnet för att hedra Robin. ”Vi älskar dig. Vila i frid vår glädjespridare” har kompisarna skrivit på en lapp som de ramat in.

Väggen utanför porten har varit full av blommor och hälsningar till Robin, men det målades över och plockades bort för en tid sedan.

– Jag hade tänkt spara blommorna och blev ledsen när allt bara var borta en dag.

ANNONS

Det har gått drygt fyra månader sedan Robin dog och hans storebror skottskadades svårt. Carolina Sinisalo valde redan tidigt efter mordet att gå ut och prata om det, trots att det har varit jobbigt och saknaden efter Robin fortfarande är smärtsam.

– Jag gör det för Robins skull. Vi som bor här måste visa för resten av landet att vi är lika mycket värda som alla andra. Det är våra barn som blir ihjälskjutna på gatorna, och det är väldigt tyst kring det. Hade det hänt i en finare del av Stockholm, som Täby eller Lidingö, hade det blivit ett helt annat liv kring det.

Nyligen var hon med i SVT:s debattprogram Opinion där hon pratade om gatuvåldet med moderaten Arin Karapet och i Aftonbladet TV där hon pratade om våldet tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman (S).

– De har inte stått öga mot öga med en mamma till en mördad 15-åring tidigare. Jag tror det ger dem en tankeställare om hur vår verklighet ser ut, säger hon.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger i en kommentar till Mitt i att det är en oacceptabel situation i Järva och att både staten och kommunen måste göra mer i det förebyggande arbetet mot gatuvåldet.

– I grunden handlar det om rätten att känna trygghet och att vara en del av samhället. Det behövs fler poliser närmare medborgarna, framför allt i områden som Järva.

Han tycker det är glädjande att Rinkeby får en ny polisstation med 250 polisanställda.

– Vi ser att tryggheten ökar i samhället generellt, men det är oroväckande att den är väsentligt lägre i områden som Järva.

I torsdags fick Husby besök av Alliansens partiledare under ett stort polis- och pressuppbåd. De presenterade ett gemensamt förslag kring trygghet i utsatta områden, vilket i huvudsak handlade om större polisinsatser.

Men Carolina Sinisalo tror inte att fler poliser är lösningen på problemen.

– Det skulle bara vara provocerande. I första hand är det föräldrarna som måste ta ansvar över sina barn och vad de gör. Skolorna i de här utsatta förorterna måste få mer resurser. I dag är det eleverna som tagit över totalt, säger hon.

Hon tycker också att invånarna måste ta sitt ansvar.

– Vi kan inte begära att polisen och politikerna ska göra någonting om man beter sig som djur och kastar sten mot polis och räddningstjänst. Våra ungdomar är underbara, det gäller bara att de förstår det. Vi i orten måste sluta se på oss själva med samma ögon som de utifrån. Vi är värda lika mycket som alla andra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.