Mamman efter olyckan: ”Chauffören var guld”

Aurora Törnblom klarade sig. Bussen på bilden är en annan än den som omnämns i artikeln.
Aurora Törnblom klarade sig. Bussen på bilden är en annan än den som omnämns i artikeln.
Viktoria Törnblom med storasyster Ztella, 3 år.
Viktoria Törnblom med storasyster Ztella, 3 år.
Viktoria Törnblom med döttrarna Aurora, 2, och Ztella, 3.
Viktoria Törnblom med döttrarna Aurora, 2, och Ztella, 3.
Aurora Törnblom klarade sig bra trots den dramatiska olyckan.
Aurora Törnblom klarade sig bra trots den dramatiska olyckan.
Tvååriga Aurora föll ur mammans famn och flög flera meter när bilen körde rakt ut framför bussen och tvingade busschauffören att tvärbromsa. Nu vill mamman tacka busschauffören för hans fina insats efter olyckan.

– En guldstjärna till honom, det var absolut inte hans fel. Han var tvungen att bromsa, annars hade det blivit ännu värre, säger mamman Viktoria Törnblom.

Det var i onsdags eftermiddag som Viktoria Törnblom och barnen Aurora, 2, och Ztella, 3, klev på bussen på väg hem från förskolan i Brunna.

På Granhammarsvägen i riktning mot Kungsängen hinner busschauffören få upp farten till omkring 50 kilometer i timmen innan han ser hur en bilist kör ner från avfarten från E18.

Kör ut en halvmeter framför bussen

Bilisten verkar tvekar om hen ska köra ut eller inte.

– Den här bilen ska svänga ut på samma väg som jag kommer på. Den stannar till lite och visar tveksamhet så jag förbereder mig på att bromsa. Men sedan verkar personen stanna till så jag fortsätter att köra och då kör den ut rakt framför mig, berättar Bengt Dahlberg som körde bussen.

Bengt får bromsa in kraftigt för att inte krocka. Han har bara en halvmeters marginal. Vad han inte märkt är att Viktoria inte har hunnit sätta sig utan precis har tagit upp Aurora ur sin vagn och är på väg mot bussätet bredvid storasyster Ztella.

Viktoria ramlar – och tappar greppet om Aurora.

– Jag ser hur hon flyger och sen smäller till huvudet. Jag fick panik. Det första jag tänkte var ”nu bröt hon nacken”, berättar Viktoria.

”Lilla tjejen grät”

Busschauffören Bengt hinner inte notera registreringsnumret på bilen han nästan krockat med innan den kör iväg. Fokus hamnar nu på att skademinimera. Tvååringen blöder ur munnen och har fått en stor bula på vänster sida om huvudet.

– Lilla tjejen grät och för mig var det skönt att höra, för så länge hon grät visste jag att hon var vid medvetande, säger Bengt Dahlberg.

Med tidigare sjukvårdsarbete i ryggsäcken går Bengt in på rutin. Han ringer ambulans och kollar Auroras andning.

Aurora klarade sig bra trots den dramatiska olyckan.

– Mitt enda fokus just då var barnen och mamman – vad kan jag göra för att underlätta för de här barnen så att de inte får en alltför traumatisk upplevelse, berättar Bengt.

Lugnar ner storasyster

Medan familjen väntar på ambulans och polis har Victoria stöd av en kvinnlig passagerare som hon också vill tacka. Hon sitter bredvid henne och Aurora medan Bengt försöker hjälpa storasyster Ztella som blivit skärrad av att se händelseförloppet.

Han tar henne med fram till förarsätet och visar hur en buss fungerar, hon får också testa att köra bussen – fast på låtsas.

– Han var väldigt hjälpsam och det värmde verkligen att han tog till sig Stella och hjälpte till med henne. En eloge till honom. Han får inte känna att det var hans fel, säger Viktoria Törnblom.

Fick lätt hjärnskakning

Trots omständigheterna klarade sig Aurora, 2 år, bra. Läkarna konstaterade att hon fått en lättare hjärnskakning, men redan på sjukhuset började hon bli sitt gamla jag igen. Efter några timmars observation skickades Viktoria och Aurora hem.

– Jag mår bra när jag ser henne, jämfört med hur det var då. Man märker nästan inte att hon varit med i en olycka, säger Viktoria Törnblom.