ANNONS

Mammans kärlek var Isons räddning

Ison Glasgow gör succé i Så mycket bättre. Men rapparens uppväxt var svår. I tre år levde han som hemlös med sin mamma Linda. Räddningen var mammas enorma kärlek.
ANNONS

I ett känslosamt avsnitt av Så mycket bättre berättade hiphopduon Ison & Fille om sina uppväxter. Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger träffades i Bredängshallen under en basketmatch med JKS Bredäng som 14-åringar. Då hade Ison levt som hemlös i tre år.

Ison kommer ursprungligen från New York. I bostadsområdet fanns mycket droger och mamma Linda ville få bort sonen därifrån. Isons pappa, som är från Barbados, sa åt dem att komma till honom i Sverige i stället. Då var Ison sex år.

När han lärt sig ett nytt språk fick han plötsligt veta att hans pappa Carson hade nya familjer i Sverige. I det nya landet fanns två systrar till Ison.

– Jag som alltid tagit för givet att min pappa bara var min pappa.

I dag har systrarna gått bort. Den ena drunknade för fyra år sedan, den andra dog för ett och ett halvt år sedan, berättar Ison som inte vill gå in mer i detalj.

Under ett tubulent halvår bodde Ison och Linda med Carson i en etta i Midsommarkransen. Ständigt fick de fly ner i tvättstugan för att Linda inte skulle bli slagen. Carson flyttade tillbaka till Barbados och snart var Ison och hans mamma utan både pengar och bostad. I tre år levde de som hemlösa. I Kungsträdgården fick de kontakt med andra hemlösa. Mor och son sov på vänners soffor, utomhus på bänkar, allmänna toaletter och i portar. Avskilda ställen där det fanns värme.

– Vi fick verkligen smaka på hur tufft livet är. Man visste aldrig var man skulle vara i slutet av kvällen. Om vi skulle få äta den dagen.

Han beskriver det som att de hela tiden var stand by. Hängde de med någon som hade jobb, fanns en chans att de skulle bli bjudna på mat. Eller så fick de titta på när den andre åt.

– Men det spelade inte så stor roll när man har en mamma, som är väldigt kärleksfull. Hon var den enorma tryggheten och viskade fantastiska saker i mitt öra.

ANNONS

Mamman kunde säga: ”Tänk om stålmannen flyger förbi. Det är tur att vi sover ute i kväll, så att vi kan se honom”.

Då Ison frågade om det någonsin skulle bli bättre, svarade hon: ”Du är en prins nu. Förr eller senare kommer du bli en kung, ta över världen och göra mig stolt”.

– När mamma sa så, glömde jag bort att magen kurrade och att jag inte hade någonstans att sova. Man glömmer sådant när man har en mamma som kramar om en så det blir varmt.

I gengäld sa Ison att han skulle köpa ett hus till sin mamma och göra så att hon aldrig mer skulle behöva jobba.

När Ison var nio år fick de via det sociala en lägenhet i Gulddragaren mittemellan Bredäng, Västertorp och Mälarhöjden.

Har du köpt ett hus till mamma nu?

– Nej, jag har inte riktigt lyckats med det. Men jag har sagt till henne att hon inte ska behöva ta fler städjobb. I New York var hon revisor, en självständig stark kvinna. Här hade hon gått till att städa folks toaletter.

I dag vill Ison ge världen till sin mamma och köper smycken, kläder och resor till henne. Det han är mest stolt över i dag är att hon inte längre längtar efter någonting. Just nu är hon i New York, då Isons mormor gått bort.

– Det är mammas drömtid nu. Hon är 63 år, men är fortfarande som en tonåring i huvudet och har en snubbe som hon träffar. Just nu är hon i New York, då mormor har gått bort. Det är tack vare mamma jag kan ge henne det här livet.

Carson är död sedan många år. Själv bor Ison, som fyllt 35, kvar i Bredäng. Skulle han bli erbjuden en lägenhet på Östermalm eller Mariatorget kanske han tar den. Men Ison trivs bra i Bredäng, där han gör av med sin överskottsenergi på gymmet på morgnarna. Han gillar att människorna är sig själva här.

– De är enkla och svårimponerade. Det är typ: ”Ja ja, du har varit med i det där tv-programmet, men följ med till gatuköket och ät en fiskburgare nu”. Det är cool.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.