Man allvarligt skottskadad vid prokurdisk demonstration

Polisen har spärrade av platsen där mannen hittades i Fittja under lördagen.
Polisen har spärrade av platsen där mannen hittades i Fittja under lördagen.
En man fick föras till sjukhus i lördags med livshotande skador efter att ha blivit skjuten i Fittja. En förundersökning om försök till mord är inledd och Säpo har kopplats in.

Till TT säger arrangören att mordförsöket var en direkt attack mot den kurdiska demonstrationen som pågick.

Uppdaterad måndag

Det var i Fittja som en man blev skjuten under lördagen när han satt i en bil. Skottet ska ha kommit från en annan bil, som sedan kört därifrån i hög hastighet. SOS alarm larmades strax efter halv fem på lördagen, då befann sig den skjutne mannen i bilen vid OKQ8 i Fittja. Enligt Stockholmspolisens presstalesman Carina Skagerlind så inträffade skjutningen på Krögarvägen.

Den skadade mannen fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter för vård på sjukhus med livshotande skador. Polisen har påbörjat en förundersökning om försök till mord och under måndagsförmiddagen meddelade Carina Skagerlind att ingen gripits för skjutningen. Hon berättar att läget för den skjutna mannen är oförändrat och fortsatt allvarligt.

– Det är för tidigt att säga något om motiv till det här, det pågår en förundersökning och de började att knacka dörr i området under gårdagen. Man försöker att få en bild av området, säger Carina Skagerlind.

Ett 60-tal kurdiska demonstranter samlades och möttes upp under lördagskvällen på Karolinska sjukhuset, uppger TT. Mannens skador uppgavs vara livshotande under söndagseftermiddagen uppgav Eva Nilsson på länskommunikationscentralen att han hölls nedsövd.

– Det är allt vad de säger från sjukhuset. Man gör väl det för att spara på kroppens funktioner, man brukar göra det vid allvarliga skador. Detta fortgår med ytterligare vittnesförhör och dörrknackningar där det hela har hänt, sa Eva Nilsson under söndagen.

Polisens tekniker har undersökt bilen som mannen befann sig i när han blev skjuten. Säpo blev under lördagen informerade om skottdådet och har följt ärendet.

Tidigare under lördagen pågick en tillståndsgiven demonstration i Fittja centrum som blev stökig när flera personer hamnade i bråk. Till TT säger en talesperson för demonstrationens arrangör, Kurdiska demokratiska samhällscentret i Stockholm, att mordförsöket var riktat mot dem. Den skottskadade mannen befann sig i en följebil till demonstrationen, en minibuss draperad med kurdiska flaggor, när han blev skjuten, enligt TT.

– Det här är en direkt attack mot demonstrationen, mot kurderna, säger talespersonen till TT.

NCDK Sverige Kurdiska demokratiska samhällscentret skriver på sin Facebook-sida att man fördömer ”den brutala attacken mot en av våra kamrater i dag efter att vi avslutat vår marsch för frihet för det kurdiska folkets ledare Abdullah Öcalan”

Men polisen vill för Mitt i inte slå fast att mordförsöker och demonstrationen har någon koppling med varandra.

– Händelsen är ju inte ännu för oss sammankopplad med demonstrationen. Vi tittar ju givetvis på detta, att det var i samma område och tid, men vi har en utredning som pågår och vi ska kartlägga händelseförloppet, säger Towe Hägg vid polisens länskommunikationscentral, på lördagskvällen.

Under söndagsförmiddagen arrangerade Kurdiska demokratiska samhällscentrat en planerad demonstration, som gick från Skärholmens centrum till Medborgarplatsen. Demonstrationen avlöpte lugnt enligt Eva Nilsson på polisen.

Det finns flera uppgifter som gör gällande att lördagens attack var riktad och planerad. Har ni tidigare upplevt liknande våldsbrott vid den aktuella adressen i Fittja?

– Det uttalar vi inte oss om, säger Eva Nilsson.