ANNONS

Man åtalad för att ha målat om Villa Lagercrantz

Villa Lagercrantz Danderyd
Villa Lagercrantz i Djursholm.
En man står åtalad för att ha målat om inne i Villa Lagercrantz i Djursholm – ett av kommunens byggnadsminnen.

Enligt åklagaren har det kulturhistoriska värdet på villan nu sjunkit, men mannen som bor i huset nekar till brott.
ANNONS

Fönstersnickerier, trappräcken, lister, dörrar, elementskydd och väggar. Det lät mannen som bor i en av lägenheterna i Villa Lagercrantz måla om i ett par av rummen, innan familjen flyttade in för ett par år sedan.

Nu står mannen åtalad för brott mot kultumiljölagen. Huset är nämligen ett av kommunens byggnadsminnen, ihop med Laurinska villan, Villa Snellman, Villa Tallo, Villa Lorride samt Djursholms kapell i Djursholm och Stocksund.

Villa Lagercrantz, som ritades av arkitekten Elis Benckert, byggdes i början av 1900-talet och blev byggnadsminnesförklarat 1979. Enligt åklagaren krävs det därför tillstånd från länsstyrelsen för att göra de ommålningar som mannen låtit göra.

Åklagaren, Katarina Lenter, tycker att mannen borde ha förstått att han skulle ha kontaktat länsstyrelsen innan arbetet påbörjades, eftersom huset är ett byggnadsminne.

– Jag anser att mannen har överskridit vad som får göras. Men han förnekar brott och har tolkat det som att han får göra ett visst underhåll, säger Katarina Lenter.

Enligt henne är det ganska ovanligt att sådana här ärenden leder till åtal. Fallet med Villa Lagercrantz lades också ner av den första åklagaren, innan frågan väcktes på nytt och Katarina Lenter nu valt att väcka åtal.

Mannen som står åtalad, Mikael Sjögren, riskerar böter om han döms. Själv anser Mikael Sjögren att åtalet är helt ogrundat. Han blev chockad när stämningsansökan kom.

– I samband med inflyttningen gjorde vi vissa uppfräschningar och renoveringar eftersom att detta inte gjorts sedan 1970-talet. Det är inga stora saker. Jag trodde inte att det här var någon fråga men när det har blivit det har vi anlitat en advokat specialiserad inom kulturegendomsrätt. Advokaten har samma uppfattning som vi, att ommålningarna inte strider mot byggnadsminnesförklaringen, säger Mikael Sjögren.

Hur ser du på värdet i att bevara byggnadsminnen? 

ANNONS

– Vi älskar vårt hem och är stolta över husets kulturhistoriska värde och har stor respekt för byggnadsminnesförklaringen,, säger Mikael Sjögren.

Har du återställt huset i enlighet med länsstyrelsen?

– Vi har en dialog med länsstyrelsen och avvaktar nu domstolens bedömning, säger Mikael Sjögren.

ANNONS