Man åtalas för knivmord i Akalla

Mannen knivhöggs utanför en tvättstuga i Akalla framför flera vittnen och dog.

Nu åtalas den misstänkte gärningsmannen för mord.

Flera grannar blev vittnen till den brutala knivattacken på bostadsgården i Akalla i mitten av maj. Husets tvättstuga var nyrenoverad och bostadsbolaget Svenska bostäder hade visning av det nya systemet med ett stort antal besökare. Utanför tvättstugan rullades plötsligt ett blodigt drama upp:

”Allt gick väldigt fort, på kanske 45 sekunder”, berättar ett vittne i förundersökningen.

Den åtalade, en man i 60-årsåldern, ska ha attackerat en annan äldre man med en kniv. Gärningsmannen blev sedan övermannad av två anställda hos Svenska bostäder.

Men det var redan försent.

– Man gjorde allt man kunde för att rädda livet på honom, men det räckte inte, sa Pelle Björklund, vd för Svenska bostäder till Mitt i efter händelsen.

I slutet av förra veckan hölls rättegången för mannen som nu åtalas för mord. Enligt vittnesmål i förundersökningen var de båda männen, båda hemmahörande i Kista, tidigare vänner som hamnat i konflikt. Den åtalade mannens advokat, Markus Nyman, vill inte gå in på vad i händelseförloppet som mannen erkänner eller förnekar. Men en viktig fråga under rättegången kommer, enligt honom, att vara brottsrubriceringen.

– Han bestrider ansvaret för mord. Min klient hade inte uppsåtet att beröva målsägaren livet, säger Markus Nyman.

Man gjorde allt man kunde för att rädda livet på honom, men det räckte inte.