Man avled efter olycka på Vasen

Här på Vasens vård- och omsorgsboende för dementa stod flaskor med rengöringsmedel framme på flera rum, där-ibland hos den nu avlidne 86-åringen.
Här på Vasens vård- och omsorgsboende för dementa stod flaskor med rengöringsmedel framme på flera rum, där-ibland hos den nu avlidne 86-åringen.
Den 86-årige man som drack rengöringsmedel på äldreboendet Vasen har avlidit.

Efter olyckan drabbades han av lunginflammation, och återhämtade sig aldrig.

En utredning ska visa vem som bär ansvaret för dödsfallet.

Det var i slutet av februari som den 86-årige mannen drack från en flaska med starkt desinfektionsmedel som stod inom räckhåll på hans rum på Vasens omsorgsboende för dementa.

Han fick föras akut till Karolinska sjukhuset med andningsvårigheter och vårdades med syrgas och antibiotika på intensiven. Efter ett dygns observation hade han repat sig och fick återvända till Vasen. Men fem dagar senare fördes han på nytt till sjukhus, rosslig och med feber. Mannen hade drabbats av lunginflammation och avled den sjunde mars.

– Det är mycket ledsamt att han är borta. Olyckan hade kunnat undvikas, säger Yvonne Norell, brorsdotter till 86-åringen.

Enligt Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo som driver Vasen, ser man allvarligt på det som inträffat och en lex Sarah-utredning har påbörjats för att fastställa hur olyckan kunde ske och vem som bär ansvar för det inträffade.

Dödsfallet innebar värsta möj-liga start för Attendo, som tog över driften av boendet den 21 februari – dagen före olyckan.

– Det går inte att säga med 100 procent säkerhet att mannen avled på grund av att han drack rengöringsmedlet. Det är ett troligt samband mellan lunginflammationen och sviterna efter det han fått i sig och det här var också en gammal och skör människa, säger Charlotte Näsström Morén.

Eva Gulander träffade ofta mannen när hon hälsade på sin mamma.

– Det är sorgligt och fruktansvärt. Han var som en liten morfar som bara gick runt och var så vänlig och utstrålade värme. Han kunde ha haft många år kvar i livet, säger hon.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat slog Eva Gulander larm om farliga flaskor som stod framme på Vasen redan 2009.

– Hade de lyssnat från början på varningarna om de här giftiga rengöringsmedlen så tror jag att han hade överlevt. De kunde ha förhindrat detta för flera år sedan.

Annette Luengo, avdelningschef för äldreomsorgen vid Norrmalms stadsdelsförvaltning, säger att de brister som Eva Gulander uppmärksammade 2009, rättades till och att rengöringsmedel efter det hållits inlåst.

Att det i slutet på februari stod flaskor framme på flera rum, däribland 86-åringens, tror hon beror på att rutinerna på boendet fallerade när Digni care gick i konkurs och en konkursförvaltare tog över verksamheten.

– Rutiner har funnits men de har inte följts under Digni cares sista period på Vasen. Tillsammans med Attendo säkrar vi nu att rutinerna följs. Jag tycker att de påbörjat ett bra arbete på Vasen och jag är övertygad om att det här kan bli ett mycket bra boende igen, säger Annette Luengo.

Men Yvonne Norell, anhörig till 86-åringen, har förlorat förtroendet för Vasen.

– Det ska vara extra kompetent personal när man arbetar med dementa och gamla. Jag skulle inte själv vilja bo på ett sådant ställe, säger hon.

Fakta

Från Digni care till Attendo

I januari gick vårdföretaget Digni care i konkurs efter att ha drivit Vasens vårdboende för dementa sedan 2008.

Fram till den 21 februari drev en konkursförvaltare boendet som sedan togs över av Attendo.

Dagen efter övertagandet drack en dement man rengöringsmedel som fanns på hans rum.