Man avlyssnade sin exfru och sina barn

I 75 timmar spelade en 46-årig man i Skärholmen in sin familj via gömda diktafoner i hemmet.

Syftet var att ta reda på om exfrun hade en ny man.

Det är inte tillåtet att i hemlighet spela in andra människors samtal, inte ens i det egna hemmet.

Men en 46-årig man i Skärholmen gjorde just detta och nu har han av Södertörns tingsrätt dömts för olovlig avlyssning.

Mannen och hans tidigare hustru hade skilt sig men bodde fortfarande kvar i samma lägenhet eftersom de inte hittat nya bostäder. När han ville ta reda på om hon träffat någon ny man placerade han ut diktafoner i hemmet där samtal mellan kvinnan och parets barn spelades in.

46-åringen förnekar brottet. Han erkänner visserligen avlyssningen men anser inte att han kan ställas till svars för det eftersom han inte kände till lagarna.

Han säger sig vara övertygad om att det var tillåtet att använda diktafonerna, eftersom de såldes öppet i butik och eftersom han sett journalister på tv använda sig av dolda mikrofoner.

Han menar också att avlyssningen inte skett i hemlighet, eftersom han före detta fru kände till den.

Men kvinnan har i sin tur berättat hur hon fick reda på avlyssningen genom att mannen plötsligt kände till saker som han inte borde göra. Han berättade det för henne och sa dessutom att han hade det inspelat. Han hotade också att skicka de inspelade filerna till hennes pappa.

Kvinnan visste dock inte hur inspelningarna gick till och letade igenom hela lägenheten innan hon skulle prata i telefon, men hittade ingenting.

För säkerhets skull gick hon ut eller till cykelrummet för att ringa. Kvinnan har mått dåligt av avlyssningen men även barnen har drabbats eftersom mannen spelade upp en del inspelningar för dem.

Mannen uppger att han gömde diktafonerna bland videobanden i vardagsrummet och bland flingpaketen i köket.

Totalt rör det sig om 75 timmars inspelat material och skälet till att polisen fick reda på inspelningarna var att 46-åringen själv gjorde en polisanmälan med en ljudfil som bevismaterial.

Mannen döms också för ett fall av olaga hot. Han hade kommit i konflikt med en anställd inom barnomsorgen där ett av barnen var inskrivet och hotade denne med att han skulle bryta av ett finger på honom.

Mannen döms villkorligt och till böter men han ska också betala närmare 45 000 kronor i skadestånd till sin före detta fru och sina barn.