Man blev påkörd av sopbil – avled

En sophämtare blev i fredags påbackad av en sopbil och avled. Polisen misstänker nu arbetsmiljöbrott.

Det var vid 8-tiden i fredags morse som sophämtaren, en man i 60-årsåldern, föll under en backande sopbil på Ekbacksvägen i Garns-Ekskogen, Brottby.

Mannen hämtades med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

– Det är en arbetsplatsolycka med dödlig utgång. Nu ska vi utreda hur olyckan kunde ske, säger Christer Sandström, polisens presstalesman i Roslagen.

Den avlidne är anställd av en entreprenör. Efter olyckan togs föraren av fordonet om hand av arbetskamrater i företaget. Fordonet bärgades från platsen för en teknisk undersökning och polisen misstänker arbetsmiljöbrott. Förutom polisen kommer även Transportarbetareförbundet, som organiserar sophämtare, att gå igenom hur döds-olyckan kunde inträffa.

– Dödsolyckor är ganska ovanliga men däremot är det ett fysiskt krävande arbete. Vanliga tillbud kan vara klämrisk, tunga lyft och trafikolyckor, säger Gabriel Dahlander, kommunikatör på Svenska Transportarbetareförbundet.

Enligt Arbetsmiljöverket inträffade 52 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i hela Sverige under förra året, i alla branscher. Gabriel Dahlander anser att det förebyggande arbetet måste förbättras.

– Trafiksäkerhetsfrågor har varit prioriterade, exempelvis trånga gator och backning. Tyvärr finns det alltid mer att göra.

Dödsolyckor är ganska ovanliga.