”Man blir galen av att bo i detta”

Jonna Garphult går med öronproppar hela dagarna för att uthärda bullret och Eva Rutenskiöld, som är med i lokala hyresgästföreningen, har märkt att hennes humör förändrats av den långvariga renoveringen. ”Jag har fått kortare stubin”, säger hon.
Jonna Garphult går med öronproppar hela dagarna för att uthärda bullret och Eva Rutenskiöld, som är med i lokala hyresgästföreningen, har märkt att hennes humör förändrats av den långvariga renoveringen. ”Jag har fått kortare stubin”, säger hon.
De fem hyreshusen i Drakenberg väntas vara klara 2018.
De fem hyreshusen i Drakenberg väntas vara klara 2018.
Hyresgästerna i Drakenberg tvingas leva i byggbuller – under fyra år.

Men någon kompensation är inte aktuell, enligt hyresvärden Svenska Bostäder.

– Man blir helt galen. Störningarna är enorma, säger Jonna Garphult.

Tantolunden

Brrrrrrrr. Dunk, dunk, dunk. Vrrrrr. När vi stiger in i lägenheten på Drakenbergsgatan kan man inte höra musiken som spelas på radion. Byggbullret är för högt från grävskopar och borrmaskiner från renoveringen som pågår i grannhuset.

– Det här är bara en mild västanfläkt. Det värsta är när de bilar och borrar i vårt hus, då kan man inte vara här överhuvudtaget, säger boende Jonna Garphult.

Sedan 2014 har miljonprojektet i innerstan, de fem höga hyreshusen vid Tantolunden i kvarteret Drakenberg, renoverats. Det handlar om en total upprustning av både bostäder och allmänna utrymmen som parkeringshus och gårdar. Helt klar ska renoveringen vara år 2018.

I de hus som rustas evakueras de boende, men inte grannarna i husen intill. Långtidssjukskrivna Jonna Garphult tvingas leva i byggbuller från sju på morgonen till fem på kvällen.

– Jag går med öronproppar hela dagarna. Det går inte annars.

Hon välkomnar att husen får en uppfräschning.

– Visst förstår jag att det behöver renoveras, det finns ett jättebehov. Men jag skulle vilja ha information om de gör betongbilningar en hel dag. Så man vet i förväg att man inte kan vara hemma. Och så lovade de innan att renovera en gård i taget, för att minimera bullret. Men det löftet hålls inte.

Jonna visar ett läkarintyg från Försäkringskassan som visar de konstanta störningarna påverkar hennes hälsa. Hon har bett om att få evakueras tidigare – men fått kalla handen från hyresvärden Svenska Bostäder, stadens bostadsbolag.

– I stället ska vi få höjda hyror när renoveringen är klar, säger Jonna Garphult.

Hyresvärden Svenska bostäder känner dock inte igen sig i beskrivningen att upprustningen inte gjorts som sagts.

– Vi renoverar enligt plan, säger Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska Bostäder.

Någon kompensation till hyresgästerna är inte aktuell, säger han.

Hur ska man kunna leva i buller i fyra år?

– Vi förstår att det är jobbigt att bo i renoveringen, att utsättas för buller och damm. Men vi försöker så gott vi kan att underlätta. Renoveringen är inom ramen för det vad man kan förvänta sig. Den följer stadens riktlinjer gällande buller.

Fakta

238 lägenheter rustas upp

Drakenberg 14 består av 238 lägenheter i fem lamellhus.

Husen är 40 år gamla och i stort behov av omfattande renovering.

Husen, gårdarna, tvätt­stugorna och garagen rustas mellan 2014 till 2018.

Just nu renoveras det tredje av fem hus.

Källa: Svenska Bostäder