Man bortrövad och misshandlad

Mannen rövades bort i bil och misshandlades svårt.

Nu har en 35-årig man från Upplands-Bro häktats.

Fallet är ett av flera människorov på sistone – ett brott som ökar.

Det var natten till torsdagen som en ung man kidnappades vid sin bostad i centrala Vallentuna norr om Stockholm. En eller flera personer drog in mannen i en bil och körde honom till en okänd plats där han misshandlades svårt med kniv.

– Vi vet att det var flera personer i bilen, men just nu är bara en man misstänkt för misshandeln, säger åklagare Madeleine Pettersson.

Misshandeln pågick under den flera kilometer långa bilfärden och fortsatte sedan utomhus på en okänd plats. Mannen som hade knivskurits allvarligt, låg fortfarande på marken när polisen kom till platsen.

– Han lyckades själv larma polisen, säger kriminalinspektör Ulrica Mellqvist.

En 35-årig man från Upplands-Bro har häktats misstänkt för människorov och grov misshandel. Det är oklart hur han ställer sig i skuldfrågan, men han har begärt att få en försvarsadvokat. Polis och åklagare är mycket förtegna i ärendet men enligt uppgift kan det röra sig om en intern uppgörelse.

Det senaste året har det skett flera uppmärksammade fall där människor kidnappats och misshandlats. Mellan januari och juli i år anmäldes 434 fall av människorov i Stockholms län, en ökning med över 16 procent mot samma period i fjol, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Fakta

Flera fall av människorov

I januari tvingades en man i Blackeberg ner i bagageluckan på en bil och blev sedan skjuten. Mannen överlevde.

En man i västerort tvingades in i en bil och fördes till Kaananbadet där han sedan misshandlades och våldtogs. Två män fick långa fängelsestraff för brottet .

I juni i fjol kidnappades en man i Bro, fördes i bil till ett skogsparti där han sköts i benet. Fyra män greps misstänkta för grov misshandel och vapenbrott.

I februari i år hotades en man i Vaxholm med pistol och tvingades följa med när rånarna stal hans bil.