Man dömd efter Blocketbedrägeri

19 personer betalade för varor på Blocket som de sedan aldrig fick.

En man från Vårby har nu dömts till fängelse för penninghäleri.

Det var under september 2013 som bedragaren slog till på Blocket. En man beskriver hur han betalade drygt 3 000 kronor för en mobiltelefon efter att ha fått ett mejl med kontouppgifter som såg ut att komma från köp- och säljsajten. Men någon telefon kom aldrig.

Närmare 20 personer från olika delar av landet blev lurade på samma sätt – på bland annat skivspelare, datorer och telefoner. De betalade in sammanlagt över 90 000 kronor till två olika bankkonton som stod skrivna på Vårbybon.

Åklagaren åtalade honom för penninghäleri alternativt medhjälp till bedrägeri eller bedrägeri. Mannen menar att han inte gjort något brottsligt. Han säger i förhör att han gett en charmerande bekant tillstånd att sätta in pengar från arv och lön på hans konto. Mannen ska ha sagt att han förlorat sina id-handlingar och inte kunde ta ut pengar från sitt eget konto.

Vårbybon menar att han sedan tog ut kontanter och gav till sin bekant.

Tingsrätten anser att det finns anledning att ifrågasätta Vårbybons mycket vaga uppgifter, men också att det inte finns tillräckliga bevis för att döma honom för bedrägeri.

Man anser dock att mannen har varit uppenbart likgiltig för om syftet med användningen av hans konton varit brottsligt eller inte och att han ”främjat möjligheterna för annan att tillgodogöra sig de belopp som målsägandena betalat”.

Tingsrätten dömer därför mannen till sex månaders fängelse för penninghäleri. Han ska betala skadestånd till de personer som blev lurade.

Det är få som blir lagförda för brottet. I Stockholms län handlar det om i genomsnitt sex personer per år, visar Brottsförebyggande rådets statistik för 2009–2013.

I mitten av förra veckan hade domen inte överklagats.

Fakta

Få anmäls för penninghäleri

Anmälda penninghälerier eller penninghäleriförseelser i Huddinge.

Källa: BrÅ