ANNONS

Man dömd för fildelning

25-åringen från Värmdö laddade ner filmer från the Pirate Bay.

Nu har han dömts att betala 6 000 kronor i böter – ett något för milt straff anser åklagaren.
ANNONS

Genom spaningsarbete på internet hade polisen kommit en misstänkt fildelare på spåren och man bestämde sig för att göra en husrannsakan i hans hem i Värmdö. Där befann sig 25-åringen som också hade sin dator med sig. Polisen tog datorn i beslag och hittade 60 nedladdade filmer eller serier.

Som en av de första i Sverige fälldes 25-åringen i förra veckan för ned- och uppladdning med så kallad bittorrentteknik – en teknik där en nedladdare per automatik också är en uppladdare och som används på sajter som The Pirate Bay och Torrentbytes.

Domen blev 6 000 kronor i böter – något skadestånd hade filmbolagen inte krävt. Gustav Nipe, förbundsordförande i Ung Pirat, säger att det här bara är början.

– Man kan se ett skifte efter 2010. Innan dess ställdes bara de stora fiskarna inför rätta, men nu ser vi allt fler domar även mot vanliga Svenssons, säger han.

Enligt Statistiska centralbyrån laddar omkring 1,4 miljoner svenskar ner filmer och musik gratis från nätet.

I takt med att film- och musikbolagen börjat betala företag för att hitta fildelare på internet, har också antalet polisanmälningar mot fildelare ökat. Det i sin tur har lett till att en särskild grupp bestående av tre åklagare och 10 – 12 polisutredare numera enbart jobbar med brott mot upphovsrättslagen.

Fredrik Nipe är orolig över utvecklingen som han anser riktar sig mot dagens unga.

– Det är som ett lotteri där vem som helst kan åka dit. Men att fildela är en helt naturlig del av en ung människas liv som den äldre generationen inte förstår, säger han.

Fredrik Nipe anser ändå att det finns en positiv sak med förra veckans dom i Nacka tingsrätt. Det är att 25-åringen enbart dömdes till böter och inte till villkorlig dom – vilket motsvarar fängelsestraff.

ANNONS

I dag finns fängelse med i straffskalan för brott mot upphovsrättslagen, men om skalan ändras efter den praxis som nu arbetas fram, kan åklagare mista rätten att utfärda husrannsakan för den här typen av brott.

Åklagaren i det aktuella målet mot den 25-årige Värmdöbon, Fredrik Ingblad, är mindre nöjd med domen. Han anser att Nacka tingsrätt ignorerat att nedladdningen skett vid mer än 50 tillfällen.

– Tittar man på försäkringsbedrägerier räknas varje enskilt brottstillfälle. Jag kommer förmodligen att överklaga, säger han.

Enligt Fredrik Ingblad väntar fler åtal nästa år, de flesta mot personer som drivit större sajter som Studentbay och Powerbits, men också mot vanliga Svenssons. Samtidigt pågår ett 50-tal polisutredningar.

Fredrik Ingblad ser ett syfte med att också personer som bara laddar ner för privat ändamål fälls.

– Folk blir medvetna om att man faktiskt kan åka fast. Hade vi inte de här utslagen skulle vi inte ha någon upphovsrätt på internet, säger han.

Folk blir medvetna om att man faktiskt kan åka fast.Fredrik Ingblad Kammaråklagare

Fakta

Det vanligaste straffet är böter

Från 2005 till 2010 har 13 personer dömts för fildelningsbrott. De flesta har dömts till böter.

I november 2010 dömde Svea hovrätt de fyra männen bakom the Pirate Bay för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen till fängelsestraff på mellan 4 och 12 månader samt ett skadestånd på 46 miljoner kronor till olika musik- och filmbolag.

Sommaren 2011 dömdes den första Pirate Bayanvändaren. Han hade laddat upp en film som sedan delats 3 500 gånger. Hovrättsdomen på enbart böter kom i somras.

I december fälldes en 15-åring för att ha laddat ner 15 filmer. 15-åringen berättade att han inte förstod att han också laddade upp när han laddade ned, men hovrätten dömde honom till böter.