Man dömd för gisslandramat i Nockebyhov

En man i 20-årsåldern har dömts till fängelse för gisslandramat som utspelade sig i Nockebyhov i mars.

Det var strax före midnatt den 25 mars som polisen kom för att göra en husrannsakan i mannens lägenhet. Enligt domen klättrade mannen då över till sina grannars lägenhet via den gemensamma balkongen. Sedan gick han in i sovrummet där hans grannar, ett par i 25-årsåldern, låg och sov.

Mannen höll dem sedan inlåsta i sovrummet. Enligt domen beslagtog han deras mobiltelefoner och hindrade fysiskt den unga kvinnan från att ta sig ut. Paret hölls kvar i rummet i ungefär en halvtimme innan polisens piketstyrka lyckades ta sig in i lägenheten. De slängde in en så kallad distraktionsgranat, som avger en stark ljusblixt samt en hög smäll. Därefter kunde de gripa mannen.

När Lokaltidningen Mitt i besökte student- området två dagar efter händelsen var stämningen chockartad.

– Det är klart att man får känslor av det här, det är ju studenter som bor här. Nu vågar jag inte längre ha dörren öppen, sa en kvinna som bor i korridoren där mannen tog gisslan.

Mannen dömdes nyligen till ett år och sex månaders fängelse för olaga frihetsberövande och ett tidigare misshandelsfall mot en familjemedlem. Han har förnekat att han begått olaga frihetsberövande och menar att han borde ha dömts för hemfridsbrott. Han har förnekat misshandeln.

Mitt i den 3 april.