Man dömd för koppleri i Vasastan

Stockholms tingsrätt dömde 26-åringen till fyra månaders fängelse.
Stockholms tingsrätt dömde 26-åringen till fyra månaders fängelse.
En 26-årig man dömdes i onsdags för koppleri efter att tagit hälften av pengarna då en transsexuell person prostituerade sig på två adresser i Vasastan.

Den dömde mannen är från Storbritannien och har, enligt domen, kommit till Sverige för att styra koppleriverksamheten. Han har skött verksamheten genom att ordna lägenheter på två olika adresser i Vasastan.

Till lägenheterna har en transexuell person kommit från Europa och har under tio dagar i januari tagit emot ett stort antal kunder i lägenheterna. Den dömde 26-åringen har tagit hälften av intäkterna och döms därmed för koppleri.

Det är ett väldigt ovanligt fall enligt kammaråklagare Anna-Lena Nilemar.

– Jag har under mina år som åklagare aldrig varit med om att vi haft ett mål där en person blivit dömt för koppleri i samband med prostitution bland transsexuella, säger hon.

26-åringen döms till fyra månaders fängelse, vilket Anna-Lena Nilemar inte är helt nöjd med.

– Det är enligt mig ett för kort fängelsestraff. Jag yrkade på åtta till tio månader, säger hon.

Anna-Lena Nilemar yrkade även på utvisning för 26-åringen, men det avslogs.

– Det tycker jag är lite konstigt med den här typen av verksamhet och att han helt saknar anknytning till landet. Men det är tingsrättens beslut.

Åklagarsidan kommer dock troligen inte att överklaga domen mot mannen.

– Han kommer att hinna avtjäna straffet, så det känns inte så meningsfullt. Det viktigaste är att vi motarbetar den här typen av verksamhet och verkligen agerar. Det har vi gjort.

Mitt i söker den dömde 26-åringens advokat.