Man dömd för rån – fem år senare

Tre till fyra män trängde sig in i hemma hos en kvinna i Östberga.

De band fast henne med buntband, täckte över henne med ett lakan och rånade henne på smycken.

Nu, fem år senare, döms en av männen till tre års fängelse.

Det var på morgonen den 14 september 2010 som det knackade på dörren hemma hos en kvinna i 60-årsåldern i Östberga. När hon öppnade trängde sig tre till fyra män in. Alla var klädda som byggarbetare, hade hjälm och var maskerade med rånarluva eller solglasögon.

En av männen tog tag i henne bakifrån och höll för hennes mun. I samma hand höll han en kniv. De andra letade igenom hennes lägenhet.

Männen band fast kvinnans händer och fötter med buntband och knuffade ner henne på golvet. Sedan slängde de ett lakan över henne.

En av dem försökte ta hennes armband som hon hade på handleden, men lyckades inte. Då använde han kniven och kvinnan kände att hon började blöda.

Till slut lämnade de lägenheten och kvinnan lyckades ta sig upp för att larma polisen. Männen fick med sig guld- och silversmycken till ett värde av nästan 200 000 kronor.

Nu, fem år senare, har en av männen kunnat dömas för rån. Han dömdes till tre års fängelse, utvisning och ska dessutom betala skadestånd till kvinnan och hennes försäkringsbolag. De övriga gärningsmännen är fortfarande på fri fot.

Enligt Rikard Hugosson, polis vid enheten för grova brott i söderort, är det ovanligt att en dom kommer så många år efter att själva brottet begicks. Men det har sina förklaringar.

– Vi fick en dna-träff som kunde koppla mannen till buntbanden, men då satt han och avtjänade ett fängelsestraff i ett annat land. När han senare utlämnades till Sverige igen satte utredningen igång igen för fullt. Då hittade vi ännu en dna-träff på målsägandens skjorta, säger han.

Rikard Hugosson säger att kvinnan har mått mycket dåligt efter händelsen.

– Hon har synliga märken på sin handled efter buntbanden, de var väldigt smala och gav djupa sår. Målsäganden har haft det väldigt jobbigt, och har det fortfarande. Men det kan underlätta att få någon form av avslut, jag uppfattade det som att hon kände så, säger han.

Visste de att kvinnan hade värdefulla smycken hemma eller var det en slump?

– Det har inte kommit fram någonting i utredningen som tyder på att de skulle ha någon relation. Vi vet inte varför de gick just till den här kvinnan.

Fakta