Man dömd i enorm fildelningshärva

En av Sveriges största fildelningshärvor har sprängts – mitt i centrala stan. I förra veckan dömdes en 50-årig man för brottet.

Det var mitt i centrala Stockholm som fildelningshärvan sprängdes i december 2010. Organisationen Antipiratbyrån, i dag Rättighetsalliansen, fick information om att en man i 50-årsåldern låg bakom en illegal fildelningsserver som kallades ”Devil”.

Spåren ledde, kanske något förvånade, till den fashionabla adressen Nybrokajen, med utsikt över Nybroviken och Strandvägen. Här, i ett serverrum på ett företag, låg kärnan i fildelningsringen.

Förra måndagen dömdes mannen till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 i timmar för brott mot upphovsrätts­lagen.

Devil var inte ett publikt fildelningsnätverk, som exempelvis The Pirate Bay, utan hade färre än 200 användare. Dock fildelades ett stort antal filer – 2 250 stycken.

– Det här är nog det mest omfattande fallet sett till antalet verk, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.

50-åringen slipper fängelse eftersom han hjälpt polisen i utredningen och för att rättsprocessen dragit ut på tiden.

Mannens advokat Henrik Olsson Lilja är nöjd med att hans klient slipper fängelse men har ändå inte bestämt sig för om domen ska överklagas.

Rättighetsalliansen ska nu tillsammans med rättighetsinnehavarna diskutera om de går vidare med en skadeståndsprocess mot fildelaren.

Det här är nog det mest omfattande fallet sett till antalet verk.