Man dömdes för svärdhugg i Tumba

Här är vapnet som användes vid misshandeln.
Här är vapnet som användes vid misshandeln.
En man i 25-årsåldern döms till fängelse i fyra månader efter att ha misshandlat en annan man med ett svärd i Tumba.

Det var i början av februari som en man i 25-årsåldern angrep en annan man med ett svärd eller sabel. Händelsen inträffade utanför en lägenhet i Tumba och enligt domen ska mannen ha huggit mot den andra mannen och träffat hans armar när han försökte att skydda sig från slagen.

Tingsrätten hänvisar till vapnet som ”svärdet” och anser att det är ställt utom rimliga tvivel att mannen blev slagen med det. Utredningen visar att männen ska ha haft en argumentation innan händelsen, men att ingen nödvärnssituation ska ha uppstått.

Brottet rubriceras som misshandel och mannen döms nu till fyra månaders fängelse plus skadestånd på 15 600 kronor till den skadade.

Skadorna blev lindriga men tingsrätten konstaterar att det är ett livsfarligt vapen som använts. Att skadorna inte blir värre beror dels på att mannen lyckades avvärja huggen, dels att han hade tur, enligt domen.

Gärningsmannen är dömd för andra brott sedan tidigare och eftersom det finns risk för att han begår nya brott om han släpps fri kommer han att förbli häktad tills fängelsestraffet kan verkställas.

Mannen har förnekat brottet och även motsatt sig åklagarens begäran om att svärdet ska tas ifrån honom.

I bevisningen finns bland annat fotografier av svärdet och skadorna det orsakat. Åklagaren har även visat upp svärdet under huvudförhandlingarna.

Svärdet har tagits i beslag.