Min lokala hjälte

Män dominerar gatorna

Det finns kvinor som förtjänar att få gator eller vägar i Upplands-Bro uppkallade efter sig, menar vänsterpartisten Kerstin Åkare.Foto: Carlos Montecinos
Det finns kvinor som förtjänar att få gator eller vägar i Upplands-Bro uppkallade efter sig, menar vänsterpartisten Kerstin Åkare.Foto: Carlos Montecinos
Lars Ekborgs väg, Sven Beckmans väg och Lennartsnäsvägen - det är gubbigt värre i Upplands-Bros gatumiljö. Nu sätter Vänsterpartiet ned foten.

– 50 procent av vår befolkning är kvinnor. Det ska synas även på gatorna, säger Kerstin Åkare (V).

”Var är brudarna?” blir den givna frågan efter en titt på könsstatistiken som tagits fram över gatunamnen i kommunen. 82 procent av de gator i Upplands-Bro som namngetts efter en viktig person har uppkallats efter en man.

– Jag blev inte ett dugg förvånad när jag satt och räknade. Vi lever i ett patriarkat sedan århundraden. Män får större plats, konstaterar Kerstin Åkare, gruppledare för Vänsterpartiet i Upplands-Bro.

Undersökningen har gjorts i fyra kommuner i länet, och mansdominansen på gatorna går igen. Botkyrka har 96 procent manliga gatunamn, Huddinge 78 procent och Värmdö 75 procent.

Nu föreslår Vänsterpartiet i Storstockholm att man inför ett jämställdhetsperspektiv när nya gatunamn tas fram. Motioner har lämnats till namnberedningarna i respektive kommun. Ett förslag som kan främja jämställdheten, tror Kerstin Åkare.

– Ja, på lång sikt. Man måste ju börja någonstans och lyfta fram kvinnor som har eller har haft betydelse. 50 procent av vår befolkning är kvinnor, det ska synas även på gatorna.

Lokaltidningen Mitt i träffar henne i en patriarkal korsning i Kungsängen. Men Kerstin Åkare påpekar att det faktiskt finns några roliga – och kvinnliga – exempel i kommunen också, som Farmors backe och Barnmorskans väg. Och att merparten av gatorna i kommunen är könsneutrala och uppkallade efter dans, musik och yrken.

Men faktum kvarstår: Nio mansnamn mot två kvinnonamn är det nuvarande läget i Upplands-Bros offentliga miljöer.

– Unga tjejer behöver förebilder, men man känner till väldigt få historiska kvinnor. Det finns ju andra exempel också, August Strindberg talas det ju ofta om, men hur ofta hör man om Selma Lagerlöf? Elin Wägner? Det vore en kulturmarkör att sätta fler kvinnliga gatunamn, säger Kerstin Åkare.

– Moderaterna föreslog en Annika Sörenstams väg för en tid sedan också, men gator brukar ju uppkallas efter avlidna.

En jättebra idé, tycker kommunstyrelsens ordförande Irene Seth (M). Men hon motsätter sig kvotering.

– Det får inte bli inflation i det, och det finns regler när man sätter namn. Men om det står mellan två personer som har samma grundläggande kvaliteter så tycker jag man ska välja kvinnonamnet i några år framöver. Jag brukar säga att kvinnorna har 1 000 år att ta igen, säger Irene Seth.

Men det troliga är att kvinnor får ge namn åt nya gator snarare än att ersätta redan befintliga mansnamn. Vänsterpartiet föreslår att kvinnliga gatunamn ska komma i fråga i nybyggnationsområdena Bro trädgårdsstad och Korsängen.

– Visst skulle man kunna stryka någon gubbe men jag vill hellre se framåt, säger Kerstin Åkare.

Unga tjejer behöver förebilder, men man känner till väldigt få historiska kvinnor.Kerstin åkare (V)

Fakta

De förtjänar ett gatunamn

Kerstin Åkare (V) lyfter fram två intressanta kvinnor i Upplands-Bros historia som skulle kunna namnge en gata:

Eva Ekeblad (17241786). Blev 1748 den första kvinnan i kungliga Vetenskapsakademin. Var den förste som beskrev hur potatis kan användas till bröd, brännvin, stärkelse och puder.

Magna Sunnerdahl (18631935). Startade en av Sunnerdahls praktiska hemskolor, i dag Säbyholm, 1911. Donerade stora summor ärvda pengar till sociala projekt, bland annat Skansen.