Man döms efter vansinneskörningen från Norrköping

En man i 30-årsåldern, bosatt i Haninge, har nu dömts till fängelse i tre månader för den uppmärksammade vansinneskörningen mellan Norrköping och Haninge den 12 oktober i fjol.

Längre ner i artikeln ser ni även andra aktuella brottsdomar som fallit i Haninge nu.

Mannen var på besök hos en kompis i Norrköping. Det slutade med att han, berusad, tog sin kompis bil på kvällen, tjuvtankade 20 liter på en Shell-mack i Norrköping och satte fart hem mot Haninge. När han närmade sig sitt hem tog polisen upp jakten på honom – och det slutade med att mannen körde rätt genom en av Gudöbroledens rondeller och ner i diket.

Polisen var beredd på att mannen kunde komma till Haninge på natten, och några polispatruller hade åkt runt i centrala Haninge och placerat sig på strategiska platser i väntan på mannen. Polisjakten, som varierade från intensiv till lägre hastighet, pågick på Vallavägen, Torvallavägen och Dalarövägen i Handen innan mannen körde ner i diket.

Mannen, som förekommer under 33 avsnitt i belastningsregistret, har erkänt brotten. Han har tidigare dömts för liknande brott.

Mannen döms för tillgrepp av fortskaffningsmedel, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, grovt rattfylleri, narkotikabrott och snatteri.

Vidare från rätten:

En kvinna i 55-årsåldern har dömts för våld mot tjänsteman iHanden. Hon döms till drygt 13 000 kronor i dagsböter för ringa våld mot tjänsteman. Hon angrep en ordningsvakt, som skulle avlägsna henne på grund av berusning, på en av Haninge centrums krogar i juni 2015. Enligt ordningsvakten slog kvinnan honom rätt i ansiktet. Ett vittne såg händelsen. Kvinnan har förnekat brottet.

En man i 30-årsåldern har dömts till ett halvt år i fängelse för misshandel och brott mot utlänningslagen. Det var sent på kvällen den 13 december som polisen ryckte ut på ett misshandelsfall i Haninge. Det handlade om en misshandel mot en kvinna i nära relation. Såväl kvinnan själv som grannar larmade och kvinnan tvingades åka akut till sjukhuset för sina skador. Mannen greps senare samma natt vid sin bostad i söderort. I augusti 2013 dömdes mannen till utvisning ur landet från och med mars 2014, och fram till 18 juni 2018. Men det visade sig alltså att mannen aldrig lämnat landet. Mannen har dömts till utvisning totalt två gånger, men återvänt. Mannen har erkänt att han vistas i landet i ett års tid illegalt, detta säger han att han gjort på grund av sina barn som bor här.

En man i 40-årsåldern har dömts till nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning. Mannen har under en period under 2015 vid flera tillfällen misshandlat och allvarligt kränkt sin sambo, på plats i Haninge. Detta framgår i tingsrättens dom.

En man i 30-årsåldern har dömts för rattfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott. Det var i september i Brandbergen som mannen körde en personbil amfetaminpåverkad, samt med hasch eller cannabis i kroppen. Han hade heller inte rätt att köra bilen, och har tidigare dömts för olovlig körning. Mannen har erkänt brotten och döms att betala 17 000 kronor i dagsböter.