Man dumpades med knivskador

En 35-årig man häktades under torsdagen förra veckan misstänkt för grov misshandel och människorov av en ung man i centrala Vallentuna.
En 35-årig man häktades under torsdagen förra veckan misstänkt för grov misshandel och människorov av en ung man i centrala Vallentuna.
En 18-årig man från Vallentuna rövades bort i bil och hittades med svåra knivskador.

Nu har en 35-årig man häktats för människorov.

Kidnappningarna ökar i Stockholms län, visar ny statistik.

Det var mellan klockan 00 och 01 natten till torsdagen i förra veckan som en 18-årig man ska ha kidnappats vid sin bostad i centrala Vallentuna. En eller flera personer ska, enligt polisen, ha dragit in mannen i en bil och kört honom till Vallentuna golfklubb där han misshandlades svårt med kniv. Det är oklart om det var flera gärningsmän inblandade i misshandeln.

– Vi vet att det var flera personer i bilen, men just nu sitter bara en misstänkt för misshandeln, säger åklagare Madeleine Pettersson.

Mannen som hade knivskurits allvarligt låg fortfarande på marken när polisen kom.

– Hans skador var allvarliga men inte livshotande, säger Madeleine Pettersson.

Enligt Täbypolisen är en av gärningsmännen känd av polisen sedan tidigare. Polis och åklagare är mycket förtegna i ärendet och vill inte uttala sig om vad som kan ligga bakom dådet. Enligt polisen kan det röra sig om en intern uppgörelse.

– Det är ingenting jag kan kommentera i nuläget, säger Rickard Stenberg, stationsbefäl i Täby.

En 35-årig man har häktats misstänkt för människorov och grov misshandel. Det är oklart hur han ställer sig i skuldfrågan, men han har begärt att få en försvarsadvokat.

Kände männen varandra?

– Ja, det är min uppfattning, säger Madeleine Pettersson.

Vet ni var de andra personerna i bilen befinner sig?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Madeleine Pettersson.

Det senaste året har det skett flera uppmärksammade fall där människor kidnappats och misshandlats. Mellan januari och juli i år anmäldes 434 fall av människorov i Stockholms län. Det är en ökning med över 16 procent mot samma period i fjol, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Anledningen är en ökad brottslighet inom kriminella kretsar, tror Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Ofta handlar det om klassiska ”gangsterbrott”.

– Den kidnappade kan vara skyldig pengar eller så anklagas de för att ha tjallat för polisen. De körs till en avskild plats och hotas och misshandlas. Det är en väldigt effektiv skrämselmetod, säger han.

Fakta

Flera kidnappningar i Roslagen

Förra våren kidnappades flera personer i Roslagen. De hotades med pistol och tvingades in i bilar, för att sedan rånas och släppas av längs vägen.

En Vallentunabo blev pistolhotad och medtvingad i sin BMW i maj 2012. Han bestals på bil, kontokort och mobiltelefon innan han släpptes utanför Vaxholm.

Fyra män mellan 17 och 20 år greps då misstänkta för tre rån.

Källa: Polisen