Min lokala hjälte

Man erkände ett 13 år gammalt mord

Mannen anmälde sig hos Täbypolisen – 13 år efter mordet.
Mannen anmälde sig hos Täbypolisen – 13 år efter mordet.
35-åringen klev in hos Täbypolisen och anmälde sig själv för ett 13 år gammalt mord.

Nu har högsta domstolen beviljat resning i ärendet.

Den 35-årige mannen besökte polisen i september förra året. Hans ärende: att erkänna ett mord som begicks för 13 år sedan. Mannen är skriven i östra Täby men har även bott i södra delarna av länet.

Det var i maj 2000 som han satte sig i bilen tillsammans med en 52-årig fyrabarnspappa och dennes fru. De kände varandra sedan tidigare och vid tillfället befann de sig i Skövde. Fyrabarnspappan återvände aldrig från bilfärden. Dagen därpå anmäldes han försvunnen.

Ett år senare åtalades 35-åringen för mord. Blod från den mördade mannen hittades i bilen. Samma fynd gjordes i hans garage tillsammans med blod från den misstänkte mördaren.

Frun till den mördade mannen åtalades för skyddande av brottsling eftersom hon ska ha tvättat 35-åringens kläder och städat bilen direkt efter mordet. Åtalet ogillades och även 35-åringen friades från alla misstankar om mord – bevisningen räckte inte. 2006 hittades kvarlevorna av 52-åringen i en brunn utanför Karlsborg, men bevisen var inte nog för en ny rättegång.

Men sedan mannens erkännande i fjol så har Högsta domstolen beviljat resning i ärendet. Han sitter nu häktad i väntan på rätte­gång.

Vad det var som fick honom att till slut göra sitt erkännande är oklart. Hans advokat, Jonas Granfelt, vill inte ge någon förklaring.

– Det är en utredning som pågår och alla frågetecken kommer att rätas ut. Just nu vill jag inte kommentera ärendet, säger han.

Lokaltidningen Mitt i Täby har försökt nå åklagaren som drev målet 2001.