Män från söderort lurade i sexhärva

Männen lurades att spela in sexfilmer. Sedan blev de utpressade.

Enligt polisen har det gått till så här; unga män blir kontaktade av vad de förmodar är kvinnor på Facebook. ”Kvinnorna” föreslår att de ska gå till ett privat chattrum och där har de övertalat männen att klä av sig och utföra olika sexhandlingar.

Direkt efteråt skickas filmerna till männen med hot om att den ska läggas ut på nätet och spridas bland alla deras vänner om de inte betalar.

Sju män från söderort har på kort tid anmält det här till polisen som tror att de anmälda händelserna bara är toppen på ett isberg.

– De trodde att de gjort något väldigt privat och nu mår de väldigt dåligt av vad som hänt, säger förundersökningsledaren Daniel Westergren.

Exakt vad som spelats in vet inte polisen.

– Männen har tyckt att det har varit lite genant att berätta, säger Daniel Westergren.

Enligt honom har männen varit särskilt rädda för att deras familjer ska få syn på filmerna och många av dem har varit i kontakt med Facebook och Youtube för att stoppa filmerna. Men hur stor spridning de inspelade sexfilmerna fått är oklart.

De digitala spåren leder till en nätadress i Marocko och i de flesta fallen har männen uppmanats att betala till olika Western Union-konton.

Men polisen har liten förhoppning om att komma någonstans med utredningarna. I stället uppmanar de folk som råkat ut för det här att inte betala.

De trodde att de gjort något väldigt privat och nu mår de väldigt dåligt av vad som hänt.

Ny teknik visar saldo på SL-kortet

Gullmarsplan Många resenärer har hört av sig till SL för att de tycker det är dåligt att inte kunna veta hur mycket pengar de har kvar på sitt SL-kort.

Nu svarar SL genom att införa saldoläsare på fyra olika stationer. När man drar kortet syns saldot på en liten display i spärren.

Gullmarsplan är en av pilotstationerna. Övriga stationer där det här testas är Fridhemsplan, Rådmansgatan och Stadshagen.