Man friad för äldrebrott

En man stod åtalad för att ha lurat en Täbybo i 90-årsåldern på pengar. Mannen har erkänt att han följde med en vän hem till kvinnan och sedan hängt med en vännen när denne besökte bankomater för att ta ut pengar med kvinnans kontokort. Men trots det friades han av tingsrätten.

Två män satte i system att besöka äldre kvinnor i Stockholmsområdet och utge sig för att komma från ett lotteriföretag. Männen talade om för kvinnorna att de vunnit pengar och bad om deras kontokort och kod för att kunna sätta in vinsten. När de fått korten och koderna gick de och tog ut pengar.

Dessutom stals värdeföremål från kvinnornas bostäder. Den ene av männen ska ha satt sig ned och pratat med kvinnorna, medan den andre gick runt i bostaden och stal värdeföremål. Flera av offren var Täbybor.

En person dömdes förra året för brotten. Men en annan man, som misstänktes vara den andre gärningsmannen, friades nu av Attunda tingsrätt. Mannen har erkänt att han följde med in till en 94-årig kvinna från Täbys bostad och suttit och pratat med henne medan den andre mannen gick runt och stal värdeföremål. Han ska också ha följt med den dömde mannen när denne besökte bankomater efteråt.

Men mannen förnekar han att han haft som uppsåt att lura kvinnan. Något som tingsrätten alltså väljer att tro på.

Däremot dömdes mannen för grovt rattfylleri, olovlig körning, brott mot knivlagen och rattfylleri. Påföljden blev villkorlig dom.