ANNONS

Man frias för dödliga knivhugg

lagbok
Mannen frias helt av tingsrätten.
Det blev en friande dom mot den man som stod åtalad för dråp i ett garage i Hallonbergen i januari.

Det står klart att han stack offret med kniv, men enligt tingsrätten var situationen så pass farlig att han inte ska dömas för brott.
ANNONS

De båda männen, som kände varandra, började bråka i ett garage på Hallonbergsvägen den 25 januari i år. Den ena fick flera knivhugg och avled samma dag av skadorna.

Den andre mannen åtalades för i första hand dråp, i andra hand grov misshandel och grovt vållande till annans död. Tingsrätten väljer nu att fria honom helt.

I domen, som föll idag tisdag, skriver tingsrätten att det är utrett att det var den åtalade som dödade mannen. Däremot anser rätten att flera saker talar för att han inte haft uppsåt att döda. Bland annat att den åtalade ringde polisen och höll sig kvar i garaget.

Den åtalade har själv sagt att han bara ”viftade” med kniven och inte ens uppfattade att han stuckit offret. Han har också sagt att hans ena öga skadades i tumultet i garaget, vilket gjorde att han såg dåligt.

Även om tingsrättens anser det utrett att han faktiskt ville skada offret, menar man att graden av nödvärnsrätt står i proposition till det angrepp han var utsatt för.

I ett längre resonemang skriver tingrätten att den åtalade visserligen gick för långt i sina försök att freda sig när han använde kniven mot mannen. Men på grund av den allvarliga situation han befann sig i, och det relativt korta händelseförloppet som gjord e att den åtalade inte hade tid att tänka över situationen, ska han frikännas helt.

De båda männens skador och den åtalades berättelser ligger till grund för domen. Det saknas vittnen och övervakningsbilder.

Åklagare Marlin Karlerö säger att fallet är komplext.

– Det finns ingen bevisning utan allt vilar på vad den misstänkte själv har berättat. Man har rätt att ta till våld när man utsätts för våld, men det betyder inte att man får ta till hur mycket våld som helst. Det är en knepig och komplex bedömning, säger hon.

ANNONS

Hon har inte bestämt om hon ska överklaga eller ej.

– Nu ska jag läsa igenom domen noga, sen får jag ta ställning till det. Men det är en person som har dött, så det är mycket som talar för att jag överklagar, just för att höra hovrättens bedömning, säger Malin Karlerö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.