Man gripen för sju år gammalt mord

Glock-pistolen som användes vid mordet.foto: polisen
Glock-pistolen som användes vid mordet.foto: polisen
En 57-årig man häktades i torsdags misstänkt för det ouppklarade mordet på en 32-årig man i Huvudsta.

32-åringen sköts ihjäl med åtta skott utanför sin bostad på Polhemsgatan en vinterdag för sju år sedan. Men trots att flera vittnen fanns och trots att mordvapnet låg kvar greps ingen.

Men de senaste veckorna har fallet fått ny uppmärksamhet och nu verkar polisen ha fått ett genombrott. En 57-åring anhölls i sin frånvaro i måndags misstänkt för delaktighet i mordet. Dagen därpå greps han. Han nekar till anklagelserna.

I torsdags häktades han misstänkt för mord.

– Jag kan inte gå in på vad det finns för bevisning, men vi ansåg att den räckte för sannolika skäl som är den högre graden av misstanke, säger rådman Ulf Wredlert vid Solna tingsrätt.

Polisen vill inte berätta vad mannen sagt i förhör, bara att han är misstänkt för delaktighet i mordet.

– Han är känd av oss sedan tidigare, men har inte förekommit i den här mordutredningen tidigare, säger polisens utredare Katrin Sjöstrand.

Förra veckan gick polisen ut med nya uppgifter om mordvapnet. När pistolen provsköts visade det sig att den hade använts vid ett annat brott, ett mordförsök i Husby elva månader tidigare. Den gärningsmannen greps och dömdes och avtjänade ett fängelsestraff när mordet i Huvudsta ägde rum.

Nu vill polisen veta vem som förvarade vapnet under de elva månaderna mellan brotten och vem det lämnades vidare till.

Men om den är i den rollen som 57-åringen nu är misstänkt vill polisen inte säga.

–Det skulle skada utredningen, säger Katrin Sjöstrand.