Man häktad för sprängningsförsök

Nedanför Sjöhistoriska museet hittade polisen en hemmagjord bomb i december.
Nedanför Sjöhistoriska museet hittade polisen en hemmagjord bomb i december.
En man har häktats, misstänkt för att ha försökt spränga en bomb vid FN-monumentet på Gärdet förra året.

Enligt Expressen hänger häktningen ihop med den stora polisinsatsen på Gärdet förra veckan.

Förra veckan spärrade polisen av ett stort område på Gärdet. Enligt uppgifter fanns en explosionsrisk i området. Men enligt polisen handlade det om en husrannsakan i en pågående utredning.

– Som en extra försiktighetsgärd tog man med bombgruppen och då får man med ambulanser automatiskt, sa polisen Sven-Erik Olsson till Mitt i strax efter polisinsatsen.

Händelserna kopplas samman till att en man försökte spränga en rörbomb vid FN-monumentet som ligger nära Sjöhistoriska museet den 18 december 2015. Något som Expressen var först med att rapportera.

Polisen kunde konstatera att bomben aldrig exploderat.

Dna-spår hittades dock på bomben som kunde kopplas till mannen som nu häktats. Fynd ska också ha gjorts i lägenheten under polisinsatsen i förra veckan.

Mannen greps före husrannsakan och är nu häktad, på sannolika skäl, misstänkt för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse, förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mannen säger i häktningsförhandlingar att han nekar till brott och att han aldrig haft för avsikt att skada någon eller något. Det ska istället röra sig om en hobby och ett stort intresse för fyrverkerier och pyroteknik.