Min lokala hjälte

Man hittad död i brand

En man i 80-årsåldern avled vid en lägenhetsbrand i Sätra förra måndagen. Brandorsaken var inte helt utredd när den här tidningen gick i tryck.

Statistik visar att män över 80 är den grupp som löper störst riska att dö i bränder.

Larmet om branden på Eksätravägen kom klockan 7 förra måndagen. Till en början var det oklart om någon fanns kvar inne i lägenheten men brandkåren upptäckte senare en kropp.

Grannen Mats Liljekvist blev vittne till branden.

– Jag hörde sirenerna och gick ut på balkongen med kameran. Först såg jag inget men kände röklukt. Efter en stund såg jag hur det brann i lägenheten mitt emot min balkong, berättar han.

Huset behövde inte evakueras men polisen inledde en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. En teknisk undersökning gjordes redan på måndagsförmiddagen. Men ännu i slutet på förra veckan ville utredaren inte säga något om brandorsaken.

– Det vi kan säga är att det brann mest i sovrummet. Men det är för tidigt att säga säkert hur branden startade, säger Peter Eriks­son, brandutredare vid Söderortspolisen.

När den här tidningen gick i tryck var den döde heller inte identifierad. Allt tyder dock på att det handlar om den man i 80-årsåldern som är skriven på adressen.

Dödsfallet är i så fall typiskt. Siffror över dödsbränder under 2000-talet visar att äldre män är överrepresenterade.

– Börjar det brinna i kläderna från ett stearinljus eller en cigarett är det svårare att hantera om man inte är rörlig och alert. Många äldre lider av sjukdom, demens ­eller fysiska handikapp, säger ­Mattias Strömgren, olycksutredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ensamhet är en annan bov i dramat.

– Det är betydligt större chans att man överlever om det finns mer än en person i bostaden. Annars är man utlämnad att själv hantera situationen, säger Mattias Strömgren.

Varför drabbas män oftare?

– Män är generellt mer riskbenägna. De har ibland också en övertro på sin fysik. Det ser man även vid drunkningsolyckor.

I Stockholm pågår sedan 2011 ett projekt för ökad brandsäkerhet hos äldre. Ett av målen är att anhöriga och anställda i äldreomsorgen ska få ökad kunskap om äldres utsatthet. Över 300 anställda i hemtjänsten har deltagit i utbildning i brandprevention. Det pågår också en utredning om tekniska hjälpmedel. Riskgrupper skulle till exempel kunna få rökdetektorer kopplade till trygghetslarm eller portabla sprinklers – något som skulle kunna förhindra allvarliga bränder vid sängrökning.