Man hotade döda sin före detta flickvän

I början av januari dömdes en man i tingsrätten för att ha tagit sig in i sin före detta flickväns lägenhet och hotat henne till livet.

I lägenheten, som ligger i närheten av Vanadisplan, tog han enligt domen tag om kvinnans hals och höll för hennes mun, samtidigt som han hotade henne.

Den dömde ska bland annat ha sagt att han inte tänkte släppa taget förrän hon slutade andas. Han hotade dessutom att ex-flickvännens arbetskamrat skulle dödas av två and­ra män.

Mannen, som är tidigare ostraffad, dömdes till 50 timmars samhällstjänst av tingsrätten.

Siffror från Brotts­före­byggande rådet visar att Norrmalm är överrepresenterat när det gäller olaga hot mot kvinnor över 18 år. Per invånare anmäls dubbelt så många hot i stadsdelen jämfört med Östermalm. Något som till stor del beror på att fler brott begås i city. Oftast under kvälls- ­eller nattetid med alkohol inblandat och ofta med offer och förövare som inte bor i stadsdelen.

– Den sortens brott spiller över i den här statistiken också, säger Olga Persson, förbundssekreterare för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

– Men det kan också finnas en svårighet i att anmäla dessa brott på platser som Östermalm eller Lidingö, eftersom man i större utsträckning kan vara ekonomiskt beroende av den som slår och att man vill upprätthålla en fasad utåt, säger hon.

Från kvinnojouren betonar man att det ofta är svårare att anmäla våld och hot som sker bakom stängda dörrar där vittnen saknas. Men i Stockholm finns flera kvinnojourer där man kan söka hjälp om man är utsatt för hot eller känner sig hotad.

– Där kan man få hjälp med att upprätta en anmälan, hjälp att hitta en jurist eller bara få stöd med hjälp av samtal, säger Olga Persson.

Norrmalm är överrepresenterat när det gäller olaga hot mot kvinnor.