Haningebo åtalas – kastade bengalen mot publiken på Gamla Ullevi

En man i 25-årsåldern från Haninge åtalas nu för att ha maskerad ha kastat en brinnande ljusbengal in i publikhavet när IFK Göteborg mötte Hammarby 20 september i fjol på Gamla Ullevi.

Och när det gäller brottsdomar: Nu har en man i 35-årsåldern från Västerhaninge dömts för olaga hot, sedan han stört sig på att hans granne städat högljutt mitt i natten. Så pass mycket att han hotade henne till livet.

Längst ned berättar vi även om andra, aktuella brottsdomar som fallit i Haninge.

Det var den 20 september i fjol som det allsvenska mötet IFK Göteborg-Hammarby fick avbrytas i slutminuterna efter att brinnande bengaler kastats mellan läktarsektionerna.

– Jag uppfattar att man kastar en röd bengal från Hammarbys sektion upp på en Göteborgssektion, som sedan kastar tillbaka den mot hammarbyarna. Hammarbyklacken kastar en ny bengal upp på läktaren och den bengalen kastas ut på planen, sade Stefan Winqvist, säkerhetsdelegat på Svenska fotbollförbundet till Aftonbladet efter händelsen.

Nu har en man i 25-årsåldern från Haninge åtalats för att ha kastat en av bengalerna. Han åtalas för försök till misshandel alternativt framkallande av fara för annan. Endast på grund av tillfälliga omständigheter orsakade brottet ingen personskada, enligt kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson vid Södertörns tingsrätt.

Som bevisning har åklagaren foton på den tilltalade mannen på platsen och på att mannen maskerar sig strax innan han kastar ljusbengalen.

Och när det gäller brottsdomen i Västerhaninge då? Ja, det gick faktiskt så långt att mannen hotade att döda den kvinnliga grannen i Västerhaninge, som nattstädade. Två vänner till kvinnan, som också fanns inne i hennes lägenhet, har dessutom vittnat om att mannen sade att han skulle göra ”värre saker” med grannen än ”vad hon kunde tänka sig”.

Händelsen inträffade under en höstkväll 2014 på en adress i Västerhaninge, strax efter midnatt.

Mannen dömdes i tingsrätten för olaga hot till 20 000 kronor, men hovrätten sänker nu straffet till dagsböter på 15 000 kronor, bland annat eftersom händelseförloppet var så kortvarigt.

Även på andra håll i kommunen har det fallit färska brottsdomar.

I Brandbergen har två män i 20-årsåldern dömts för ringa narkotikabrott, båda ertappades under sensommaren och hösten 2015. Den ena mannen ska ha haft kokain, samt hasch eller cannabis, i kroppen en sensommardag under 2015. Mannen har erkänt bruk av cannabis, men inte kokain, trots att han hade kokain i sin urin vid provtagningstillfället. Han har dömts till dagsböter på 1 500 kronor.

Den andra mannen döms till 2 000 kronor i dagsböter Mannen ertappades med hasch eller cannabis i kroppen vid två tillfällen under hösten 2015. Mannen har erkänt brotten.

IHanden har en man i 40-årsåldern dömts till 4 000 kronor i dagsböter för snatteri. Mannen stal stövlar och en hanväska till ett värde av 600 kronor i en skobutik i kommunen i november. När mannen gick igenom larmbågarna började det tjuta, och han sprang då tillbaka in i butiken och slängde stövlarna på golvet. Men det hjälpte honom inte i tingsrätten, och han har nu dömts för snatteri.

På Gudöbroleden i Handen den 19 augusti i fjol, körde en narkotikapåverkad man i 25-årsåldern en bil han inte hade rätt till. Mannen, som är bosatt i Söderort, har nu dömts till dagsböter på 5 000 kronor för grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Mannen har erkänt brotten för polisen.

En man och en kvinna, båda i 25-årsåldern och bosatta i söderort, har nu dömts för ett bedrägeri, som skedde i Haninge i maj 2015. De två sökte om kreditlån hos kreditgivar- och inlåningsbolaget Collector credit AB, på plats i Haninge, genom att uppge en helt annan persons namn och personnummer. Collector credit AB betalade då direkt ut ett kreditlån på 20 000 kronor till dem. Både mannen och kvinnan har erkänt brottet.