Man i rätten för 15 nya bedrägerier

Lidingöbon misstänks ha utsatt flera unga kvinnor för mobilbedrägerier. Flera av kvinnorna hörde av sig till polisen sedan Mitt i Lidingö Tidning skrivit om mannen.
Lidingöbon misstänks ha utsatt flera unga kvinnor för mobilbedrägerier. Flera av kvinnorna hörde av sig till polisen sedan Mitt i Lidingö Tidning skrivit om mannen.
Mannen från Lidingö dömdes för grovt bedrägeri efter att ha lurat flera unga kvinnor att teckna mobilabonnemang.

Nu växer bedrägerihärvan och ytterligare tio personer ska möta mannen i rätten.

Lisa träffade den misst­änkte bedragaren som 16-åring. Hon var i en socialt utsatt situation och imponerades av mannens livsstil.

– Jag hade det tufft och han kom in i mitt liv och tog hand om mig. Han presenterade mig för ett roligare liv, bodde fint och sa att han hade ett framgångsrikt företag, säger Lisa, som egentligen heter något annat.

När hon fyllde 18 kom mannen med ett förslag. Lisa skulle teckna mobil­abonnemang och få ut nya telefoner som han kunde sälja. Hon skulle få en del av pengarna och abonnemanget avslutas utan kostnad. Men några månader senare fortsatte fakturorna att komma och totalt landade skulden på över 100 000 kronor.

– Nu har jag betalat av allt men jag har inte mått bra av det. Jag har inte heller vetat om att jag utsatts för ett brott, jag hade ju skrivit på de här avtalen, säger hon.

Men Lisa var långt i från ensam. Mannen misstänks ha utsatt en rad unga kvinnor för samma typ av bedrägeri.

Som Mitt i berättat dömdes han förra våren till fängelse för flera fall av grovt bedrägeri. När nyheten spreds var det flera kvinnor som hörde av sig till polisen. Nu har Lisa och ytterli­gare sex tjejer anmält mannen. En av dem är Malin, som också egentligen heter något annat.

– Det är så förnedrande. Jag var nära att inte få en lägenhet på grund av detta och får fortfarande fakturor från ett av bolagen, säger hon.

Men den som enligt det nya åtalet blivit bedragen på mest pengar är en äldre kvinna Hon bodde nära mannen och ska ha trott att han hjälpte henne att betala räkningar och göra ärenden.

Bedragaren fick tillgång till hennes kontokort och bankuppgifter och enligt åklagaren spenderade han mer än 350 000 kronor av hennes pengar. Han ska ha köpt mat, kläder, spelat på internetkasinon och åkt taxi på den äldre kvinnans bekostnad.

– Han har utan tillåtelse handlat i hennes namn. Hon har litat på honom och han har utnyttjat hennes utsatta position, säger målsägandebiträdet Carla Panzar.

Mannen nekar till flera av de 15 bedrägerifallen som han åtalas för.

– Han vidgår en del av de faktiska omständigheterna. Han har lite olika inställningar till olika punkter, säger hans advokat Alexandra Wenckert.

Mannen åtalades i fredags även för bland annat våldtäkt mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering. Han ska enligt åtalet vid flera tillfällen ha utnyttjat en flicka under 15 år. Enligt mannens advokat nekar han till de punkterna.

Jag hade det tufft och han tog hand om mig.”LISA”, en av de drabbade

Fakta

Har dömts till 1,5 års fängelse

Mannen dömdes i våras till 1,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri efter att ha lurat sju personer.

Nu åtalas han för 15 nya fall av bedrägerier.

En äldre kvinna misstänks ha förlorat 365 742 kronor.

De unga kvinnornas mobilskulder uppgick till 377 928 kronor.

Mannen har även åtalats för bland annat våldtäkt mot barn, i ett separat mål.

Källa: Stockholms tingsrätt