Man inför rätta för julnattsmord

I går ställdes den 22-årige man som är misstänkt för mord i en lägenhet i Fittja på julnatten inför rätta.

Mannen har i förhör hävdat att han handlade i självförsvar.

Fittjabon är misstänkt för att ha mördat sin lillasysters pojkvän i samband med julfirandet. Åtalad är också mannens 28-åriga storasyster som misstänks för grovt skyddande av brottsling.

Enligt åklagare Lizzie Österlund ska hon ha torkat bort fingeravtryck från den kniv som utredarna hävdar är mordvapnet. Grovt skyddande av brottsling är ett brott som kan ge fängelse mellan 6 månader och 4 år.

– Men jag har inte bestämt vad jag ska yrka på för straff, sa åklagare Lizzie Österlund till Mitt i Botkyrka-Salem i förra veckan.

Den 23-årige pojkvännen dödades i samband med ett bråk i en lägenhet i Fittja. Enligt åtalet ska kniven ha använts mot både tinning, bål och rygg. Mannen avled till följd av blodförlusten i ambulansen på väg till sjukhuset.

– Det var någon form av diskussion som ledde till att han och flickvännen till slut blev osams. Syskonen ville sedan att han skulle gå, säger Lizzie Österlund.

Enligt henne var ingen påtagligt onykter. Men bråket urartade och i hallen kom kniven fram. Larmet till SOS kom vid tvåtiden natten till juldagen.

– Både brodern och lillasystern talade med larmcentralen. Han sa att det var han som gjort det, men lillasystern skrek i bakgrunden att det var hon och då sa han åt henne att vara tyst.

Mannen har i förhör hävdat att han handlat i självförsvar.

– Men det har inte funnits något i de andras berättelser som styrker detta.

Alla syskon är ostraffade sedan tidigare.

– Det är väldigt tragiskt det som hänt, säger Lizzie Österlund.

Mitt i den 10 januari 2012.