ANNONS

Man inlåst i sitt badrum i tre dygn

I tre dagar satt en man inlåst i sitt badrum innan hemtjänsten märkte något.

Nu införs nya rutiner för att förhindra liknande händelser.

Den här artikeln föll bort i förra veckans tidning och publiceras därför nu.
ANNONS

När badrumsdörren gick i baklås hemma hos en äldre man i Salems kommun i höstas tog det lång tid innan någon från hemtjänsten reagerade.

Mannen är beviljad daglig leverans av matlåda och får också hjälp med tvätt och städning. Dessutom ska boendestöd finnas på plats tre dagar i veckan. Trots det tog det hela tre dagar innan någon märkte att allt inte stod rätt till.

Händelsen anmäldes enligt Lex Sarah, då det framkom att personal inom hemtjänsten ringt till mannen för att fråga vilken maträtt han ville ha utan att få svar. Först när mannen varit onåbar i flera dagar kontaktade hemtjänsten polisen. När de tog sig in i hemmet hittades han medtagen i sitt badrum och fick föras till sjukhus.

På Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ser man allvarligt på händelsen.

– Det fanns brister i rutinerna, och det är jätteviktigt att det finns fungerande rutiner så att personal vet vad de ska göra om de inte får kontakt med någon. Man kan ju inte bara strunta i att ingen har öppnat dörren på flera dagar, säger Annemor Norell på IVO.

Hemtjänsten i Salems kommun har nu infört nya rutiner. Bland annat har varje brukare fått fylla i en plan för hur hemtjänsten ska göra om brukaren inte svarar i telefonen eller öppnar dörren vid planerade påringningar eller besök.

– Det kan handla om att vi kontaktar anhöriga eller att vi får tillstånd att gå in. Vi är också mer uppmärksamma och tittar lite extra om det till exempel ligger mycket post i brevinkastet. Det kan signalera att något inte står rätt till, säger Jenny Andersson, verksamhetschef.

Fakta

Polis kan låsa upp

Hemtjänsten har nu gjort en individuell genomförandeplan för varje brukare.

Där finns rutiner för hur hemtjänstpersonal ska agera om de inte får kontakt vid planerade besök.

I de fall där hemtjänsten inte får kontakt med brukaren kan polisen tillkallas för låsöppning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.