Man jagades med kniv

Cyklar, bilar och bussar ska samsas bättre i trafiken. Det hoppas trafik­kontoret som lanserar två cykelexperiment på Kungsholmen.

Flera nya experiment för att få cykeltrafiken att fungera bättre med andra trafikslag genomförs just nu på Kungsholmen.

På Fleminggatan ska ­bussar och cyklister på försök dela på ett gemensamt körfält. Körfältet blir extra brett och ett antal parkeringsplatser ska tas bort.

Samtidigt börjar under veckan ett annat försök på Kungsholms strand. Här ska cykelfält målas i ­gatan på båda sidor om ­vägen. Det handlar inte om cykel­banor utan snarare ett tydlig­görande av var cyklar­ och var bilar ska befinna sig och ­mötas på vägen. ­Bilar får, ­enligt projektledare Alla Bäck, köra på cyklarnas del av ­gatan exempelvis vid möte.

Finns det inte risk att folk ser det som en cykelbana i alla fall?

– Det är precis det vi ska undersöka. Vi ska se hur ­cyklisterna reagerar och hur bilisterna reagerar.

De nya cykelmarkeringarna målas på Kungsholms strand under veckan och försöket pågår sedan i tre ­månader. Under försöket är det bara tillåtet att parkera på den södra sidan av vägen.

Det är första gången ett sådant försök görs i Stockholm, men motsvarande trafik­lösningen finns i bland annat Nederländerna, Skottland och i USA, enligt trafik­kontoret.

Cyklister och bilister ska samsas bättre

Hornsberg En man i 30-årsåldern åtalas, misstänkt för att ha jagat en annan man med en kniv i högsta hugg.

Händelsen inträffade i Hornsberg i början av juni och brottsrubriceringen är försök till mord. Mannen ska, enligt åtalet, har gjort flera livsfarliga utfall med kniven men den jagade mannen undkom utan att bli träffad.