Man kastade sten mot polis under demonstrationerna i Kärrtorp – får fängelse

Linje 17:s antirasistiska demonstration i Kärrtorp 2013 angreps av aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Arkivbild
Linje 17:s antirasistiska demonstration i Kärrtorp 2013 angreps av aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Arkivbild
En man döms till fängelse för att ha deltagit i upploppet i Kärrtorp 2013 och ha kastat sten i ansiktet på en polis.

Den här veckan meddelade tingsrätten den sista av åtta domar med anledning av händelserna i Kärrtorp den 15 december 2013, där en antirasistisk demonstration angreps av nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

En 24-årig man från Huddinge och en 26-årig man från Stockholm åtalades för att ha deltagit i våldsamt upplopp och 26-åringen åtalades också för att ha kastat en sten mot en polis under upploppet.

Tingsrätten har slagit fast i domen att demonstrationen övergick i ett våldsamt upplopp när det inte längre förelåg någon rätt till nödvärn. Poliserna hade då bildat en kedja som särade de båda sidorna, men våldsamheterna fortsatte trots det.

I domen uppger polisen att hon ska ha försökt med sina kollegor bilda en mur mellan Svenska motståndsrörelsen och demonstranterna. Då ska hon ha fått en sten kastad i ansiktet så pass att det blödde och hon senare fick lov att sy. En poliskollega ska ha sett att det var den 26-åriga mannen som kastade stenen.

26-åringen uppger i förhör att han befann sig i främre ledet av demonstranterna men att han aldrig kastade stenen.

Tingsrätten bedömer däremot att 26-åringen har gjort sig skyldig till våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman genom det finns tillräckligt bevis för att det var han som kastade stenen. Mannen får 3 månaders fängelse.

24-åringen nekar till brott och menar att han hamnade i en stressig situation och inte minns hela händelseförloppet. Han har också gjort gällande att i de våldsamma situationer han var inblandad var det i nödvärn. Han hävdar även att det inte är han på de bilder från händelsen som åklagaren lyfte fram som bevismaterial.

Enligt tingsrättens dom är det därför inte styrkt att 24-åring deltog i upploppet och han frias därför.

Tidigare har en vänsteraktivist dömts till fängelse i fem år och sex månade för att ha knivhuggit en av nazisterna. Dessutom har 16 personer tidigare dömts för inblandning i upploppet.