Män köpte ett kilo kokain i Holland

Tre män från Rönninge och norra Botkyrka åkte till Holland där de köpte nästan ett kilo kokain, som skulle säljas i Sverige.

Väl hemma greps de av polis. Nu har två av männen dömts till fängelse.

Södertälje tingsrätt dömde två av männen. Den ena, en 62-åring från norra Botkyrka, hade tagit kontakt med en utländsk narkotikaleverantör. Tillsammans med en 33-åring från Salem samlade han in och växlade pengar för att finansiera den kommande affären.

Männen skaffade bil och i mitten av januari åkte de till Holland där de köpte narkotikan. De greps vid hemkomsten i Södertälje hamn med 990,18 gram kokain, förpackningsmaterial, snortrör och vågar.

I tingsrätten visades utskrifter på telefonavlyssning, bilder från övervakningskameror, bland annat från växlingskontor och incheckning i Amsterdam.

Tingsrätten bedömde brottet som grovt eftersom det handlade om en stor mängd narkotika och männen enligt rätten varit förslagna och utgjort ett led i en organiserad internationell narkotikahandel.

33-åringen uppgav i tingsrätten att han blivit ombedd att åka till Holland för att hämta en väska. Han hade misstänkt att den innehöll narkotika, men han hade stora skulder och ansåg inte att han hade något val.

Mannen dömdes för bland annat grov narkotikasmuggling, vapenbrott och dopningsbrott till fyra år och en månad i fängelse.

Den 62-årige mannen uppgav i rätten att han inte organiserat resan och att han inte ens kände till den. Men tingsrätten gick på åklagarens linje, att mannen hållit i kontakterna med den internationella narkotikahandeln, men inte var med på resan. Han dömdes för grovt narkotikabrott. Påföljden blev fängelse i två år och sex månader.

24-åringen friades från brottsmisstankarna, eftersom det inte kunde bevisas att han varit delaktig i handeln och smugglingen.

Lars Wall, offentlig försvarare för mannen, är nöjd, och menar att hans klient är lättad.

– Utifrån vårt resonemang fanns det inte något som knöt min klient till brottet, säger Lars Wall.